Foto: TT

Bolagen som nolltaxerat i åratal

Uppdaterad
Publicerad

Fem av Sveriges 20 största företag har varit nolltaxerare under många år. Det visar SVT granskning.  Listan toppas av säkerhetsföretaget Securitas som inte betalt någon bolagskatt under hela 2000-talet.

För fyra år sedan granskade SVT hur mycket bolagsskatt de 20 största företagen betalar. I år gjorde SVT om granskningen och ställde också om frågan när bolagen senast betalade bolagsskatt i Sverige. Det visar sig nu att det finns en liten grupp storföretag som varit nolltaxerare i många år. Det har betalt ingenting eller mycket lite i bolagskatt trots att de under en stor av delen av tiden redovisat vinster för sina aktieägare

Listan toppas av säkerhetsföretaget Securitas som varit nolltaxerare under hela 2000-talet. Exakt när bolaget senaste betalade skatt går inte att få fram. När SVT ställde frågan till Securitas kommunikationsdirektör Gisela Lindstrand blev svaret:

storföretag som nolltaxerar

”Vi nöjer oss med att konstatera att Securitas i närtid – dvs åtminstone de senaste fem-sex åren – har haft möjlighet att möjlighet att i enlighet med svenska skatteregler göra avdrag för förlustavdrag, vilket inneburit att vi inte betalt någon bolagskatt i Sverige.”

Pågått under en lång tid

Men det handlar om betydligt längre tid än så. För när SVT granskade deklarationerna för Securitas för fyra år sedan ville kommunikationsdirektören Gisela Lindstrand inte svara på frågan när bolaget senast betalade bolagskatt. Då fick SVT fram  att Securitas varit nolltaxerare så lång tid som det gick att överblicka dvs ända sedan år 2000. Troligen ännu längre.  För 1997 sändes ett inslag i Rapport som visar hur bolaget hittat en lucka i lagen och kunnat dra av 90 miljoner kronor i bolagskatt.

För Volvo Personvagnar och SCA var år 2005 det senaste året som bolagen betalade bolagsskatt i Sverige.  Enligt Volvo Personvagnar beror detta framför allt på att bolaget drabbades hårt under finanskrisen år 2008-2009. I övrigt handlar det enligt bolaget till stor del på att kostnader för produktutveckling och tillverkning ligger i Sverige.

SCA skriver att ”rent allmänt är det så att stora multinationella betalar ingen eller låg bolagsskatt i Sverige”. Och det skulle enligt företaget bero på bolaget har stora kostnader som är avdragsgilla i Sverige medan vinsterna kommer utomlands och beskattas där.

Sandvik betalade senaste skatt år 2006 och hänvisar till att 96 procent av försäljningen sker i utlandet medan en stor del av produktionen är förlagd i Sverige.

Har varit i tvist med Skatteverket

Men både SCA och Sandvik har varit i tvist med Skatteverket som underkänt deras deklarationer för ett antal år.  I SCA:s fall rör det sig om en intern affär där företaget sålde sitt finansbolag till sig själva. Enligt skatteverket handlar det om ett skatteupplägg och förvaltningsrätten har gått på Skatteverkets linje vilket innebär att SCA är skyldiga 1,1 miljarder kronor i skatt. Förvaltningsrätten har även underkänt Sandviks deklarationer som använt samma typ av upplägg med så kallad filialverksamhet. Där handlar det om ränteavdrag på 900 miljoner kronor.

Att AB Volvo varit nolltaxerare under lång tid beror på att företaget kan utnyttja gamla förlustavdrag som uppkom under ett enda år 2009. Då när finanskrisen slog till gjorde Volvo en förlust på 17 miljarder kronor där en stor del beror på att förluster från runt om i världen flyttades till den svenska verksamheten. Sedan dess har bolaget inte betalt någon bolagsskatt utan använt de ihopsamlade förlustavdragen.

AB Volvo och Securitas uppger till SVT att de under 2015 förbrukat sina förlustavdrag och att de i år ska börja betala bolagsskatt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

storföretag som nolltaxerar

Mer i ämnet