Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, säger att det är naturligt att det kommer ett bakslag. Foto: Lars Pehrson/Ahn Young-joon/ TT

Skakigt på börsen: ”Oro för stigande räntor”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen föll på torsdagen. När börserna stängde låg det breda OMXS-index på minus 2,6 procent.
– I grunden ligger oron för stigande räntor, säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn till SVT:s Morgonstudion.

Stockholmsbörsen föll markant i spåren av kraftiga kursfall i USA och Asien. Amerikanska inflationssiffror lugnade nervösa aktiehandlare en stund – men sedan tilltog börsfallet.

När Stockholmsbörsen breda OMXS-index stängde under torsdagen låg den på minus 2,6 procent. Endast en aktie av 30 på OMXS30 låg på plus, skriver TT. 

– I grunden ligger oron för stigande räntor. Det här har gått ganska fort på slutet och det gör att marknaden blir orolig att placerarna ska gå från aktier och flytta till obligationer istället, säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i SVT:s Morgonstudion.

”Vinsthemtagningar”

Det handlar även om att aktiesparare tar hem sina vinster nu efter en längre tids börsuppgång, enligt Landeborn.

– Det är naturligt att det kommer bakslag på en sådan lång börsuppgång. Och tittar man på den amerikanska marknaden så har den varit helt oberörd av handelskrig, stigande räntor och annan politisk turbulens.

– Att det kommer vinsthemtagningar och kursfall, det hör till om man investerar på börsen.

Tidigare på torsdagen hade Tokyobörsen stängt med 4 procent ned.

Börserna i USA fortsatte att falla på torsdagen, även om nedgången inte var lika kraftig som dagen innan. Handeln var nervös och indexen åkte upp och ner. Dow Jones industriindex backade 2,1 procent, Nasdaqs kompositindex sjönk 1,3 procent och S&P 500 föll 2,1 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer