”Skakig återhämntning” – så kan man närmast beskriva utvecklingen på börserna i Europa efter måndagens historiska ras i USA. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skakig aktiehandel efter historiskt börsras

Uppdaterad
Publicerad

Efter ”Svarta måndagen” i USA – ett av de största rasen i börshandelns historia – blev tisdagen lugnare. I Europa pendlade index kring nollstrecket och drogs med med uppåt när de amerikanska börserna öppnade med stigande kurser.

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel rejält uppåt för att sedan falla tillbaka. På eftermiddagen pendlade kurserna strax under nollstrecket för att ta fart uppåt igen när USA-börserna öppnade. När Stockholmsbörsen stände kl 17.30 hade OMX-index stiget med 1.8 procent. Dow Jones låg då på + 5,8 procent.

På de flesta börser runt om i Europa var utvecklingen snarlik.

Coronapandemin

I dag återhämtade sig marknaden något, men osäkerheten beror så klart på att åtgärderna för att hejda coronavirusets spridning orsakat tvärstopp i ekonomin. Över stora delar av världen har människor, närmast över en natt, helt slutat att resa och konsumera, vilket riskerar att slå undan benen för många företag. 

Volvo vinstvarnar

De försämrade affärsutsikterna speglas i att företagens aktier blir billigare. Hittills i år har de företag som handlas över Stockholmsbörsen förlorat en dryg fjärdedel av sitt värde. Nervositeten är påtaglig och få vågar ens gissa om utvecklingen den närmaste framtiden.

På tisdagen varnade Volvokoncernen för betydande negativa effekter av corona-pandemin, hur stora är fortfarande osäkert. Man fattade beslut om att stänga flera fabriker, bland annat den i Tuve i Göteborg, och Volvoaktien tillhörde ett av de tyngre sänkena på Stockholmsbörsen.

Kronan har försvagats något mot dollarn och euron, trots att Riksbanken i måndags kväll gick ut med ett nytt stödköpsprogram, där man nu planerar att skjuta ut likviditet i ekonomin med hjälp av köp av bland annat bostads- och företagsobligationer.

Historiskt ras

Nervositeteten blir inte mindre av den nattsvarta måndagen på Wall Street då index föll med över 12 procent, ett av de största rasen i historien. Detta trots att USA:s centralbank Federal Reserve innan sänkt räntorna till noll i ett försök att hålla de ekonomiska hjulen snurrande. Många befarar att Fed ”gjort slut på ammunitionen” redan nu.

Filippinerna har som första land i världen helt sonika stängt sin börshandel till följd av coronavirusets spridning. Åtgärden kom efter det att index sjunkit 7,9 procent under måndagens förkortade handelsdag. Stängningen gäller tills vidare och att  motiveras med att trygga börshandlarnas hälsa och säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet