Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: TT

Bostadsministern höjer tonen mot kommunerna

Fler kommuner måste ta sitt ansvar för att bygga de nya bostäder som behövs. Det säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) som i första hand vill försöka hitta en morot för att stimulera kommuner att bygga. I andra hand väntar piskan.

– I dag så har alla kommuner ett bostadsförsörjningsansvar och ska bygga för kommunens behov. Tyvärr så gör en del kommuner inte det, utan de lämpar över det ansvaret på kringliggande kommuner. Vi ser det tydligt i storstadsregionerna, säger Mehmet Kaplan till SVT Nyheter.

Bygga mer

Det här var en av de saker som han tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) lyfte i de bostadspolitiska samtal som på fredagen fördes mellan regeringen, allianspartierna och Vänsterpartiet. Vid dagens möte var plan- och byggregler uppe till diskussion, samt frågan om hur man ska kunna se till att fler kommuner tar sitt ansvar och bygger mer.

Här har Vänsterpartiet i veckan fört fram tanken på att straffa kommuner som inte ställer upp. Moderaterna har också kommit med ett förslag om att inskränka kommunernas makt över hur och var bostäder byggs genom att föreslå att kommuners rätt att utse naturreservat lyfts upp till regeringen.

Brister i ansvar

Bostadsministern tycker uppenbarligen också att kommuner inte alltid tar sitt ansvar. På frågan om det kan bli aktuellt att tvinga kommunerna att bygga, så är bostadsministern försiktig, men ändå inte främmande för tanken om man inte lyckas förmå kommuner att bygga på annat sätt.

– Man ska se till att fler kommuner växlar upp, och vi ser hur vissa kommuner, tyvärr, år efter år smiter från det här bostadsförsörjningsansvaret som är enligt lag. Det måste kommunen leva upp till. Här tror jag mer på morot än piska, men om det är så att kommunerna inte bygger, så måste vi se över vad vi kan göra mer, säger Mehmet Kaplan.

Konstruktiva samtal

De flesta som var med på mötet var överens om att samtalen var ”konstruktiva”, vilket innebär att det uppenbarligen finns en vilja att hitta en gemensam problembild, och förhoppningsvis gemensamma lösningar och förslag. Men eftersom frågor som skatter inom bostadssektorn, och om själva bostadsmarknaden, där hyresregleringen är en oerhört känslig fråga, menade en del närvarande på mötet att man fortfarande inte riktigt vet vad regeringen egentligen vill göra. Så tillvida var dagens möte föga givande, menade de.

– Vi vet ganska lite om vad regeringen vill efter de här samtalen i dag. Från Liberalernas sida vill vi ha en bred överenskommelse kring de här frågorna för att får fart på landets bostadsbyggande, men hittills har regeringen inte bekänt färg, kommenterar Erik Ullenhag (L), som är Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson.

Fortsätter under våren

De bostadspolitiska samtalen är planerade att fortsätta vid ett antal olika tillfällen under våren och målet är satt till att nå någon slags gemensam överenskommelse före sommaren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet