Foto: TT

Brakförlust för VW efter skandalen

Publicerad

Volkswagen går med förlust för första gången på åtminstone 15 år, sedan fordonskoncernen tvingats avsätta miljardbelopp för kostnader kopplade till dieselskandalen.

Volkswagen redovisar en rörelseförlust på 3,5 miljarder euro, motsvarande nära 33 miljarder kronor, för tredje kvartalet i år. Det var i linje med analytikernas förväntningar, enligt Reuters, som uppger att det var den första förlusten på minst 15 år. Motsvarande period i fjol gjorde koncernen en vinst på 3,2 miljarder euro.

”Siffrorna visar å ena sidan hur starkt Volkswagen är i grunden, å andra sidan har de initiala effekterna av den nuvarande situationen blivit tydliga. Vi ska göra allt vi kan för att vinna tillbaka det förtroende vi förlorat”, skriver vd Matthias Müller i en kommentar.

Avsätter 6,5 miljarder euro

Bolagets ledning har tidigare sagt att man ska sätta av 6,5 miljarder euro, motsvarande cirka 61 miljarder konor, i tredje kvartalet för att betala framtida böter och andra omkostnader kopplade till den gigantiska utsläppsskandalen.

Undantar man engångskostnaderna, som uppgår till nära 6,7 miljarder euro, var vinsten lika stor som för ett år sedan.

Omsättningen under perioden var 51,5 miljarder euro, att jämföra med 48,9 miljarder i fjol.

Skandalen kan inte ha haft någon större påverkan på försäljningssiffrorna, eftersom den blev känd bara en och en halv vecka innan kvartalet var slut. Men i delårsrapporten står bolaget fast vid den tidigare prognosen om att sälja lika många bilar som i fjol, 10,1 miljoner, som då var nytt rekord.

Däremot kommer vinsten för helåret att bli betydligt lägre, konstaterar VW.

Aktien steg

VW har uppgett att elva miljoner bilar utrustats med mjukvara som manipulerar utsläppsdata. Mjukvaran avslöjades av USA:s miljömyndighet (EPA), och sedan skandalen briserade i september har bolaget tappat omkring 40 procent av sitt börsvärde.

Efter att rapporten presenterades tog aktien ett kliv uppåt och hade en timme senare stigit med cirka tre procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet