Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen anordnade facket Byggnads en manifestation utanför Svenskt Näringslivs högkvarter i Stockholm för att protestera mot det som de kallar ”arbetslivskriminalitet som plågar byggbranschen”. Foto: Michael Jansson/SVT

Byggnads kräver 4,4 procents lönelyft

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar avtalsrörelsen inom byggsektorn då fack och arbetsgivare växlar avtalskrav. Men stämningen är sämre än på länge och i dag anordnas en manifestation utanför Svenskt Näringslivs högkvarter i Stockholm för att protestera mot det som facket kallar ”arbetslivskriminalitet som plågar byggbranschen”.

Medan arbetsgivarsidan fokuserar på att de goda åren är över och att byggbranschen nu drabbas hårt av konjunkturnedgången så ser facket Byggnads ändå positivt på framtiden och lyfter fram ett stort behov av byggande och klimatanpassningar.

Samtidigt är facket Byggnads mycket kritiska till att kriminella företag ofta återfinns som underentreprenörer på byggen där välrenommerade företag står som huvudentreprenörer.

– Fusket i branschen går att förebygga och kontrollera bort. Men det kräver samordning och ansvarstagande. För att lyckas få bukt med de kriminella företagen måste kontrollerna bli fler och effektivare. Seriöst företagande ska löna sig och jämlik konkurrens är den enda vägen framåt, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande, enligt ett pressmeddelande.

Protest mot fifflande företag

På tisdagen anordnas även en manifestation mot kriminaliteten inom byggbranschen och för sjyssta jobb. Byggjobbare från hela landet samlas utanför Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm.

Byggföretagen, alltså arbetsgivarsidan, svarar att de upplever att de tillsammans med facket förflyttat frågan om sund konkurrens framåt de senaste åren, men medger samtidigt att det finns mer att göra.

Samtidigt har den skyhöga inflationen ställt till det i avtalsrörelsen. Enligt den senaste statistiken är prisökningstaken 10,2 procent i Sverige.

Byggnads meddelar att de ställer sig bakom LO-samordningen som kräver ett löneutrymme på 4,4 procent plus en låglönesatsning och extra pensionsavsättning.

Byggföretagen svarar att de kräver en ansvarsfull avtalsrörelse för att trygga sysselsättningen och vill att nivån (det så kallade ”märket”) som fastställs Industriavtalet ska hållas även inom bygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.