Giftet aflatoxin har hittats i råris på Coop. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Coop återkallar ris – innehåller gift

Uppdaterad
Publicerad

Coop återkallar ett parti Änglamark Råris 1 kg. Anledningen är att för höga halter av giftet aflatoxin har hittats vid provtagning. Giftet bildas av vissa mögelsvampar och vid höga doser kan det orsaka akut leverskada.

Personer som har köpt Änglamark Råris med bäst före-datum 2021-04-14 uppmanas att lämna tillbaka produkten och få pengarna tillbaka.

”Coop tar händelsen på största allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade. Som en försiktighetsåtgärd har Coop beslutat att stoppa produkten för försäljning tills vidare” skriver Coop i ett pressmeddelande.

Aflatoxin bildas av vissa mögelsvampar. Ämnet hittas primärt i importerad livsmedel som produceras i områden med varmare klimat. Vid höga doser kan aflatoxin orsaka akut leverskada. Det skriver Coop i sitt pressmeddelande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.