Cypern söker nödlån

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar innan Cypern tar över som EU-ordförande tvingades landet begära nödlån.

De cypriotiska bankerna har drabbats särskilt hårt av krisen i Grekland och skuldavskrivningarna som banker tvingats till i försöken att sanera den skuldtyngda grekiska ekonomin.

Den cypriotiska regeringen har sonderat terrängen i veckor, och det har sagts att den helst velat slippa krisstöd från euroländerna, eftersom det förknippas med hårda motkrav på åtgärder. Därför har det spekulerats i att Cypern skulle välja att be om lån från Ryssland, som har ryckt ut tidigare för att hjälpa landet.

Men på måndagskvällen landade ändå en ansökan i Bryssel, lagom till EU-toppmötet i slutet av veckan.

På fredag går tidsfristen ut för att tillföra 1,8 miljarder euro till öns näst största bank, Popular, men det kommer att behövas mer för att staga upp den knäande banksektorn.

Stödet till Cypern är dock en droppe i havet jämfört med de summor som euroländerna ställt upp med till Grekland, Irland, Portugal och de spanska bankerna.

Enligt kreditvärderingsföretaget Fitch, som sänkte Cyperns kreditbetyg till skräpstatus på måndagen, behövs cirka 4 miljarder för att stärka de cypriotiska bankerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurokrisen

Mer i ämnet