Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur rustad för ekonomisk kris är en familj med två vuxna och två barn i olika slags kommuner? Foto: SVT Design/Anders Molin

Här är det bäst att bo – om det blir ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Både inkomster och bostadspriser skiljer sig runt om i landet. Men var har man mest pengar över när boende och de nödvändiga kostnaderna är betalda? Och var har man bäst förutsättningar vid högre inflation och högre räntor?

Enligt Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom, har svenska hushåll haft det väldigt gott ställt de senaste femton åren, generellt sett.

– De har haft en god inkomstutveckling, lägre skatter och som grädde på moset kunnat åtnjuta lägre räntor, konstaterar han.

Många har kunnat ha goda marginaler i sin ekonomi, men nu ser det här ut att kunna ändras. Inflationen stiger, räntehöjningar väntas, priset på energi och drivmedel har ökat kraftigt. Vilka står bäst rustade?

Tre områden

SVT har tittat på de tre storstäderna, de 40 största kommunerna och de 40 minsta kommunerna. Kartläggningen, som baseras på två undersökningar som Swedbank har gjort, visar att de som bor i mindre kommuner ofta har mer pengar över.

– Många gånger kan vi se att det är de som bor i landets minsta kommuner som har mest pengar över till annan konsumtion och sparande när boendet och nödvändiga levnadskostnader är betalda, säger Arturo Arques.

I videon ser du hur ekonomin för en familj med två vuxna och två barn skiljer sig åt i olika slags kommuner.

Kommentar från reporter: Bränsle- och matpriser är inte med i uträkningen. Det visade sig vara väldigt komplicerat att räkna ut för alla kommuntyper. Bostaden är dock oftast den enskilt största utgiften och ger en bra indikation på ekonomisk uthållighet.

För stora kommuner och storstäder finns däremot en rapport som tittar på fler nödvändiga utgifter.

Uppgifterna bygger på två undersökningar som Swedbank gjort.

Den ena tittade på utgifterna för boende i Sveriges 40 minsta kommuner. Resultatet slogs ihop och en snitt räknades ut. Detta eftersom kommunerna är så pass små att enskilda bostadsförsäljningar skulle kunna påverka resultatet för mycket.

Den andra undersökningen har tittat på bostadskostnader i procent av disponibel inkomst, inkomst efter skatt, i de tre storstäderna samt de fyrtio största kommunerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer