SVT Nyheters reporter Johanna Cervenka reder ut varför Ericsson går kräftgång på aktiemarknaden Foto: Magnus Hjalmarson Neiderman/TT/Emil Larsson/SVT

Därför rasar Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Det hjälpte inte att Ericsson höjde utdelningen till sina aktieägare. Ericssons lönsamhet var nämligen klart svagare än väntat under årets sista fyra månader. Bolaget har dels köpt det tyska antennföretaget Kathrein men anti-korruptionsåtgärder har också kostat mer än förväntat.

Varför rasar Ericsson?

Börsen reagerar ofta impulsivt på dåliga nyheter. Just nu blev den kortsiktigt besviken på bolagets försäljning och brydde sig inte heller om att bolaget faktiskt gör en vinst i affärsområdet digital services, digitala tjänster, som länge tyngt bolaget.

Hur ser framtiden ut för Ericsson?

I rapporten framgår att Ericsson haft svårt med försäljningen i Nordamerika och frågan är nu hur det kommer att se ut för 2020. Dessutom så säger också Ericsson att köpet av Kathrein kan komma att kosta pengar under hela 2020 innan det börjar ge inkomster för bolaget.

Är miljardböterna ett problem?

Det är värt att påminna sig om att det är den största boten i svensk företagshistoria och en av de största någonsin i USA. Nu finns det risk för att Ericsson också får böta i Kina för brott mot konkurrenslagstiftningen i landet. Dessutom nämns nu Ericsson i samband med korruption i Angola. Flera av Ericssons storägare vill ha försäkringar om att liknande mutaffärer inte händer igen. Och det har även öppnats upp för att kräva tillbaka bonusar.

Finns det några ljusglimtar?

Ericsson hoppas på att redan under 2020 få hjälpa Kina att bygga ut landets 5G nät och vd Börje Ekholm är inte särskilt oroad över konjunkturen utan tror att skiftet från 4G till 5G kommer kompensera för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer