Därför riskerar lönen att ätas upp av inflationen

Publicerad

Under torsdagen kommer Riksbanken med ett räntebesked. Prisökningarna i Sverige ligger nu långt över det vägledande löneavtalet på arbetsmarknaden och Riksbankens mål. Men Sveriges största fackförbund Unionen menar att det är tillfälligt och tänker inte kräva någon lönekompensation.

Pandemin har kostat på. Nu blir plånboken tunnare för den som ska betala för bensinen, eller ska köpa frukt och grönt. Drömresan man längtat efter att åka på, nu när pandemin lättat, har blivit dyrare. Prisökningarna, alltså inflationen, har satt fart. Den senaste siffran för oktober visade på en årstakt på 3,1 procent.

Sveriges största fackförbund med 700 000 medlemmar, tjänstemannafacket Unionen, och dess chefsekonom Katarina Lundahl, menar att det handlar om kortsiktiga effekter och litar på att inflationen kommer att återgå till Riksbankens mål.

– Vi tror ju ändå att inflationen kommer fortsätta att ligga på två procent på sikt, säger Katarina Lundahl till SVT Nyheter.

Löneavtal utgår från ”märket”

Svenska löneavtal utgår från det så kallade ”märket”, alltså löneavtalet i exportindustrin från november ifjol. Ett avtal som ger en årstakt på löneökningarna på 2,23 procent fram till april år 2023.

Något som inflationen först underskred och gav löntagarna vad man kallar en reallöneökning, alltså mer för pengarna. Men nu när inflationen vänt upp händer det motsatta – löntagarna blir fattigare.

Chefsekonomen: Tillfälliga effekter

Unionens Katarina Lundahl menar att facket inte kommer att söka kompensation för det hon menar är tillfälliga effekter.

– Det är Riksbankens jobb att hantera svängningar i inflationen, inte vårt. Vi kommer fortsätta utgå från inflationsmålet när vi förhandlar löneökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.