Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historiskt många amerikaner lämnade frivilligt sina jobb under 2021. Varför då? Ekonomibyrån förklarar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Därför säger miljoner amerikaner upp sig – varje månad

Publicerad

The Great Resignation. Så kallas den stora uppsägningstrenden i USA som tog fart under pandemin. I snitt sa fyra miljoner amerikaner upp sig varje månad under 2021.

– Det har avslöjat att det finns ett jättestort missnöje på arbetsmarknaden och en längtan efter något annat, säger sociologen Roland Paulsen i Ekonomibyrån. 

Uppsägningar har varit vanligast bland låginkomstyrken inom service, handel och sjukvård. Något som förvånar sociologen Roland Paulsen.

– Hade det hänt i Sverige skulle vi ha en kör av kommentatorer som säger att vi har ett för generöst välfärdssystem och att det är därför folk blir förslappade och säger upp sig. Men i USA tar människor faktiskt väldigt stora risker och får låg ekonomisk ersättning.

Stora stödpaket

Att många ändå vågat ta risken kan bero på de historiskt stora statliga stödpaketen, med högre arbetslöshetsersättningen än vad man är van vid i USA, enligt Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

– Det har gjort att man i låglöneyrken ser att skillnaden mellan att ha ett arbete och inte ha ett arbete inte är så stor. Så där tror jag att pressen kommer nedifrån, det är inte värt det längre. Sen är frågan hur det blir när pandemin klingar av och stöden försvinner, säger hon i Ekonomibyrån.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån – Nu säger vi upp oss på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomibyrån

Mer i ämnet