Foto: SVT/TT

Peter Rawet: Schweiz får betalt för att låna pengar

Publicerad

Schweiz får betalt för att låna pengar och Sverige kan låna till långt under en procent – på tio år. Välkommen till räntekraschens tid.

I går beslutade Schweiziska Centralbanken att sluta försöka hålla tillbaka värdet på sin valuta francen. Det fick valutan att stiga i värde och räntan i landet att falla.

Det lilla alplandets beslut får nu globala följder när räntorna i övriga världen också pressas. Räntan är priset på pengar så när räntan faller så ökar det risken för att ”varan” pengar ska användas mindre – alltså något som indikerar sämre tider.

Räntorna kraschat

Priserna på råvaror har fallit snabbt genom imaginära golv som ingen trodde vara möjligt i en värld där det utlovades ständig tillväxt. Det tydligaste exemplet är oljan som tappat nästan två tredje delar av sitt värde sedan i sommar. Med en allt sämre tilltro till framtiden har också räntorna kraschat.

Oljeprisfallet har haft två förklaringar: Världen fått tillgång till mycket mer olja sedan den så kallade skifferoljan började flöda ur källor, främst i USA. Men vad som händer nu är att den andra förklaringen till prisfallet blivit allt viktigare. Det handlar om att de ekonomiska problemen i världen – euroländerna och Kina – är värre än man trott. Efterfrågan på olja och för den delen andra råvaror är helt enkelt för liten, hjulen i industrin vägrar att snurra (snabbare).

Betalt för att låna

Det här är en allvarligare förklaring som förebådar att den ekonomiska uppgång som ekonomerna tjatat om skall komma helt enkelt inte kommer. Till och med i USA, som ändå ser ut att vara i en uppgång, faller de längre räntorna. Rädslan för nedgång får pengar att fly från osäkerhet till ”trygghet” i säkrare valutor.

Det har inneburit att Schweiz faktiskt får betalt med 0,125 procents ränta för att låna pengar i tio år (ja du läste rätt – betalt). Sverige behöver samtidigt bara betala 0,749 procent för att låna på samma tid.

Dessa tecken på att pengar faller i värde framöver är ett stort orosmoln för de i arbetslöshet och alla vi andra som hoppats på att tiderna skall bli bättre.                               

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.