Andy Berggren har lämnat in ett klagomål till Swedbank. Foto: SVT

”De har sålt en vara de inte kunnat leverera”

Uppdaterad
Publicerad

Fondspararen Andy Berggren är en av de Swedbankkunder som känner sig lurad av banken och som därför lämnat in ett klagomål till banken.

I slutet på 90-talet fick Andy Berggrens mamma pengar av Andys mormor.             

– Hon fick 10-15.000 och gick till Swedbank och bad dem sätta in pengarna i någon bra fond, då valde de Kapitalinvest och några andra fonder, berättar han.

Fonden skulle skötas med omsorg av bankens experter så att han fick de bästa aktierna, genom så kallad aktiv förvaltning. Därför har avgiften för fonden varit ungefär en procent högre än de indexfonder som passivt följer värdet på börsen. Så hur har det då gått med pengarna?

– Det har gått riktigt dåligt. En tredjedel av vinsten har ätits upp av avgiften, så det verkligen bedrövligt, säger Andy Berggren, och fortsätter:

– Jag började jämföra min fond med andra fonder och tyckte att ”det här ser ju väldigt dåligt ut” och så fick jag höra att Aktiespararna skulle driva case och jag tycker att det är viktigt att man säger ifrån.  

Har klagat hos banken

Andy Berggren är en av de sparare som nu lämnat in ett klagomål till Swedbank – ett första steg i en juridisk process mot banken.

– De har ju sålt en vara som de inte har kunnat leverera så då tycker jag att de ska svara på varför, så nu ska jag lämna in ett klagomål. Jag hoppas att jag kommer få pengar tillbaka men framför allt så hoppas jag att frågan lyfts så att andra sparare kan få rådet att titta över sina fonder och hur de förvaltas, säger Andy Berggren.

”Det är lurendrejeri”

Men det är ju dina pengar – borde inte du som sparare då ha tagit reda på hur fonden faktiskt förvaltades?  

– Jo det kan man tycka, men man har samtidigt ett förtroende för banken och så betalar man ju ganska mycket pengar. När det dessutom är en aktiv förvaltning så förväntar jag mig att det är duktiga människor, som är mer kunniga än jag, som sköter om pengarna, annars kunde jag ju lika gärna göra det själv.    

Han berättar att han i stort sett inte har något förtroende alls för Swedbank längre.  

– Jag tycker det är dåligt att banker beter sig på det här sättet – det är ju lurendrejeri. Så jag är i princip beredd att avsluta allt det sparande jag har hos dem, säger Andy Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer