Per Morberg: ”Det är så mycket smuts i maten”

Publicerad

Kocken Per Morberg välkomnar att fler äter vegetariskt menifrågasätter samtidigt att många väljer halvfabrikat som enligthonom innehåller så mycket smuts.

– Med smuts menar jag tillsatseroch ämnen för att maten ska bevaras. Samtidigt tror han att köttkommer fortsätta att ätas i hundratals år.

Även kokboksförfattarenLotta Lundgren är tveksam till processad mat och halvfabrikat somkan innehålla mycket fett och socker – att ha ultraprocessad mat äroavsett om du gör den på kött eller växter så är det inte nyttigt.

”Inte alla över en kam”

Livsmedelsverkets dietist Anna-Karin Lindroos tycker inte att manska dra alla produkter över en kam och tillägger

– Men en delprodukter kan innehålla för mycket salt och mättat fett. Ett brasätt att ta reda på om en produkt är bra är titta efter om den ärnyckelhålsmärkt. Vill man inte äta kött och mjölkprodukter är detallra viktigaste att tänka på att äta tillräckligt med baljväxter,grönsaker, frukt och fullkornsprodukter, säger Anna-Karin Lindroos.

Se hela avsnitt 8 av Ekonomibyrån – ”Kött är dött” – här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.