Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Grönt för slopad skatt på bensin och diesel

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen höjs bensinpriset vid bemannade stationer till 19:58 kronor litern och dieselpriset till 24:76 kronor per liter. Samtidigt ger EU klartecken för Sverige att slopa energiskatten på bensin och diesel tillfälligt.

Bensinpriset har de senaste två dagarna sammantaget höjts med 65 öre och dieselpriset har under samma tidsperiod höjts med 95 öre.

Oljepriset har under september sjunkit till samma nivåer som i januari i år. Då låg bensinpriset på i snitt 18:34 kronor per liter och dieselpriset snittade på 20:83 kronor.

Klimatkrisen

EU godkänner slopad energiskatt

På torsdagsförmiddagen gav EU klartecken för Sverige att slopa energiskatten på bensin och diesel tillfälligt. Det kan sänka bensinpriset med omkring tre kronor och dieselpriset med en krona under tre månader.

Beslutet togs som en enkel beslutspunkt på ett möte med EU-ländernas industri- och konkurrenskraftsministrar i Bryssel och är ett svar på den begäran om undantag som regeringen skickade till EU-kommissionen i maj, på uppdrag av riksdagen. Begäran gick ut på att få slopa energiskatten helt i som längst tre månader på drivmedel.

Upp till regeringen

Nu är det upp till den regering som tillträder om möjligheten ska användas. Ska Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna leva upp till sina vallöften om lägre drivmedelspriser måste de sannolikt använda sig av den.

Den tillträdande regeringen måste i så fall lägga ett förslag till riksdagen eftersom ett slopande skulle ha stor budgetpåverkan. Skatteintäkterna beräknas minska med flera miljarder per månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet