En handlare på Shanghaibörsen sjunker ihop framför sin skärm när kurserna bara faller. Bilden är från den 6 juli – i dag har kurserna dykt ännu mer. Shanghaibörsen föll nästan 6 procent vid öppnandet. Foto: TT

Börsras i Kina kan slå mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

I Kina dyker nu börserna kraftigt. Medan världens uppmärksamhet är riktad mot Grekland kan Kina på sikt bli ett större problem för europeisk ekonomi än Grekland.

På två veckor har börserna i Kina rasat med 30 procent, och förlusterna beräknas till 27 tusen miljarder kronor.

Kinesiska staten har nu gått in med massiva insatser för att försöka stoppa börsrasen, bland annat genom att förbjuda storägare att sälja aktier, samtidigt som man också uppmanat statliga företag att köpa aktier och lovat utökade lån för detta. Men idag föll börserna i Shanghai och Hong Kong ändå med runt 6 procent.

”Kina påverkar Sverige mer än Grekland”

Eva Trouin, sverigechef för aktiemäklarbolaget Nordnet, menar att det kan finnas anledning för Sverige att oroa sig med för det som nu händer i Kina än för situationen i Grekland.

– Ser vi till Sverige och våra svenska sparare så kan vi uppleva att Grekland är en större fråga.

Men så har vi har närhetsprincipen, att vi ser till det som är i vårt närområde, men Kina är definitivt en större påverkan på ekonomin.

Kina viktigt för export

Direkt har ett kinesiskt börsfall inte så stor påverkan på svensk ekonomi, då ägandet i huvudsak är kinesiskt, men de indirekta följderna av en utökad kris är stora. Hela världskonjunkturen är beroende av Kinas ekonomi, inte minst för exporten.

Många svenska placerade ser nu ut att dra öronen åt sig, medan de som är riskvilliga i stället går åt andra hållet.

– Vi har nettoutflöden ur Kina-fonderna. Man kan se att de lite större spararna har gått ut, medan de som är villiga att ta lite mer risk har gått in i fonderna, säger Eva Trouin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet