• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Europeiska centralbanken ECB:s chef Mario Draghi.

ECB:s besked väcker besvikelse på marknaden

Uppdaterad
Publicerad

ECB överväger en rad krisåtgärder för att rädda euron – men först väntar en politisk process.

ECB överväger att sjösätta en rad nya krisåtgärder för att rädda euron och valutaunionens värst drabbade krisländer, meddelade ECB-chefen Mario Draghi på en pressträff i Frankfurt.

Han kunde inte lämna konkreta besked om vilka åtgärder som är aktuella men sade att de kommer under de närmaste veckorna. Riktlinjerna är klara och ska  nu bearbetas inom ECB:s olika kommittéer för att därefter läggas fram för en beslutande omröstning.

Hos marknaden som hade högt ställda förväntningar väckte beskeden besvikelse.  Euron dök till 1:22 dollar per euro, ned från 1:24 dollar. Spaniens tioårsränta lyfte samtidigt från nivåer på strax över 6,60 procent till 6,68 procent.

Besvikelsen gick även att avläsa på ledande europeiska börser. Parisbörsens CAC 40-index hade vid 15-tiden vänt från en svagt positivt läge till -1,7 procent. Madridbörsens Ibex-index hade samtidigt rasat 5 procent.

-Han hade lagt ribban högt med sina tidigare uttalanden. Nu presenterar man inte en färdig plan, och åtgärderna är dessutom avhängiga den politiska processen. Den är väldigt trög, marknaden vill ha något mer snabbverkande, säger Carl Hammer, chefstrateg på SEB.

Stödköp för att få ned räntor

En åtgärd som ECB överväger är stödköp för att få ned räntorna på korta statspapper via transaktioner på andrahandsmarknaden.

Draghi tillägger att en förutsättning för stödköpen är att euroländerna är redo att aktivera stödfonderna ESM och EFSF för att delta i insatserna mot krisen.

Detta innebär i sin tur att åtgärderna kommer med strikta villkor för insatser i enskilda länder. Han tillägger att allt som kommer att göras blir helt öppna transaktioner där belopp och berörda länder kommer att redovisas.

Enligt Draghi är de riskpremier som vissa krisländer måste betala för att finansiera sig just nu ”exceptionellt höga”, vilket förhindrar ECB från att bedriva en effektiv penningpolitik.

Han tillägger att det inte blir någon förlängning på det tidigare stödköpsprogrammet, som avbröts i vintras, sedan ECB plöjt in 211 miljarder euro i obligationer från eurozonens krishärdar.

Tidigare på dagen meddelade ECB är styrräntan lämnas oförändrad på den rekordlåga nivån 0,75 procent. ECB-direktionen diskuterade ytterligare en räntesänkning, men beslutet om att lämna styrräntan oförändrad på 0,75 procent fattades enhälligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurokrisen

Mer i ämnet