Kryptovalutan bitcoin fortsätter att rasa. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Efter kraschen – Bitcoin fortsätter tappa i värde

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit värd som mest nästan 170 000 kronor i slutet av förra året har värdet på kryptovalutan bitcoin rasat till dagens nivåer under 30 000 kronor.

Och kursen fortsätter nedåt.

Bitcoin är svårt att förstå. Entusiasterna kallar det för en digital valuta medan kritikerna säger att bitcoin inte uppfyller några av de kriterier som krävs för att klassas som valuta.

Att förstå bitcoin är däremot en del av att förstå dess uppgång och fall.

– Det jag tycker är mest fantastiskt är att man har lyckats skapa den mest ideella formen av pengar i ett digitalt medium där man inte behöver någon mellanpart för att göra transaktioner, säger bitcoinexperten Eric Wall.

Decentraliserad teknik

Till skillnad från en vanlig valuta är bitcoin inte uppbackad av något lands centralbank.

Tänk dig ett delat dokument i molnet som visar en överenskommelse över vem som äger vad. Alla bitcoinanvändare har en kopia av dokumentet. Varje gång någon vill föra över pengar så stäms transaktionen av med bitcoin-nätverkets användare för att garantera att allting sker korrekt. Tillsammans bildar de nya block med uppdateringar – en så kallad blockkedja.

Tekniken gör att transaktioner kan ske decentraliserat, utan banken som mellanhand.

Uppgång och fall

All uppmärksamhet kring bitcoin och den nya blockkedjetekniken bidrog till att förväntningarna på bitcoin växte. Hösten 2017 rusade värdet på en bitcoin till rekordnivåer nära 170 000 kronor. Sedan har den totalkraschat. Och värdet fortsätter nedåt.

– Det är en väldigt spekulativ produkt och därför blev det lite av en bubbla. Alla ville handla bitcoin. Man var rädd att missa tåget. Nu under året har fler och fler stater reglerat det och man har också börjat ifrågasätta värdet av bitcoin, säger Johanna Kull som är sparekonom på Avanza.

Valutan har fått kritik för att möjliggöra penningtvätt och skumraskaffärer, eftersom de är svåra att spåra.

Används i undantagsfall

De kraftiga upp- och nedgångarna har gjort att idén om bitcoin som världsvaluta stannat hos entusiasterna och endast används i undantagsfall. I stället jämförs den nu ibland med ett digitalt guld, eftersom det endast finns ett begränsat antal bitcoins.

Huruvida bitcoin ska nå samma erkända status som guldet åtnjuter återstår däremot att se. Alla profetior om hur det ska gå är spekulation eftersom priset bestäms av vad människor är villiga att betala för att köpa bitcoins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.