Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre scenarion: Så kan börsen gå framöver. Hör sparekonomen Maria Landeborn förklara i klippet. Foto: Simon Krona/SVT

Efter nedgången: Här är expertens tre börsscenarier

Uppdaterad
Publicerad

Kommer börsen fortsätta utför? Kommer den vända eller rent av öka? Sparekonomen Maria Landeborn har tagit fram tre olika scenarier för hur börsen kan gå framöver.

Festen på Stockholmsbörsen är över. Uppgången sedan slutet av första pandemiåret 2020 är så gott som utraderad efter ett fall med mer än 22 procent sedan årsskiftet.

”Fortsätt månadsspara”

Men det finns hopp, enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank. Även om trenden skulle fortsätta nedåt.

– Även i det scenariot ska man inte se det nattsvart, särskilt inte om man är långsiktig. Det är bara att fortsätta månadsspara, för då köper du billigare. När börsen vänder växer de pengarna i värde och det jämnar ut svängningarna, säger hon.

Läge att minska risken om det kniper

Om man har ont i magen över börsfallet kan det vara ett tecken på att man har tagit en för stor risk, enligt Maria Landeborn. Då kan det vara läge att minska den risken.

Men i ett långsiktigt sparande ser hon inga anledningar att tänka annorlunda oavsett hur börsen går för stunden.

– Risken för dålig tajming är mycket större än att du skulle lyckas skapa värde genom att lämna marknaden i rätt sekund.

Se Maria Landeborns tre scenarier för hur börsen kan gå framöver i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.