Ekonomer hoppades på en sänkning

Uppdaterad
Publicerad

John Hassler, professor i nationalekonomi, tycker inte att beskedet från Riksbanken är så förvånande men samtidigt svårt att förstå.

-Det finns ganska tunga argument för att sänka räntan. Det skulle leda till en bättre utveckling på arbetsmarknaden och en högre inflation. Men det har inte hänt något avgörande som skulle ha fått majoriteten i direktionen att närma sig minoriteten, därför var det inte förvånande, säger han.

Att peka på en del positiva konjunktursignaler som skäl för att avstå från en sänkning tycker han inte håller.

-Det har inte tillräckligt stor betydelse för att avstå från en sänkning, säger John Hassler.

Han tycker det är svårt att se att en sänkning med 0,25-0,5 procentenheter skulle ha någon stor betydelse för huspriserna eller den finansiella stabiliteten, samtidigt som det skulle ha betydande effekter på inflation och arbetslöshet.

-Jag tycker att Riksbanken brustit i tydlighet i hur man menar att det skulle påverka bostadsmarknaden att avstå från en sänkning, säger han.

SEB: Mer hökaktigt än vi räknat med

Olle Holmgren, ekonom på SEB, hade räknat med en sänkning av reporäntan på onsdagen. Men efter beskedet ser han en risk för att det inte blir någon sänkning alls i år.

-Det är lite hökaktigare än vad vi hade räknat med. Och det har blivit mer osäkert om de kommer att sänka en gång till, säger han.

-Men samtidigt har vi stigande arbetslöshet, låg inflation och på marginalen kan en starkare krona börja påverka dem, tillägger han.

Riskerna med den stora och ännu växande skuldsättningen bland svenska hushåll är en viktig faktor bakom beslutet, enligt Holmgrens tolkning.

Nordea: Kan bli sänkning i april

-Det var ovisst inför beslutet och vi trodde nog att de skulle sänka, säger Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

I Riksbankens räntebana ser Isaksson en sannolikhet för att reporäntan sänks i april med 20 procent. Han noterar samtidigt att Riksbankens prognoser för svensk ekonomi lämnas i stort sett oförändrade jämfört med det senast föregående räntemötet i december.

-Det kan bli en sänkning i april. Men det är ganska öppet.

Det främsta argumentet för en räntesänkning är enligt Isaksson att den svenska arbetslösheten ser ut att fortsätta uppåt. Han räknar med en topp på 8,5 procent under 2013.

-Vi tror att arbetslösheten kan gå upp mer än Riksbanken tror och det kan motivera en lägre ränta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.