”Man har byggt upp en skuld- och inflationsbomb”

Uppdaterad
Publicerad

I två dagar i rad har det varit kraftiga fall på börsen. SVT:s ekonomkommentator reder ut vad aktiespararna ska tänka på. 

Det är röda siffror i hela Europa och Stockholm faller mest – mer än 3,16 procent ner under måndagen.  

Början av det nya året har startat riktigt dåligt för aktiespararna. Sedan årsskiftet har börsen backat med mer än 5 procent.

Enligt Kristina Lagerström, ekonomikommentator på SVT beror det på stigande inflation.

– Det handlar framför allt om stigande marknadsräntor, och det i sin tur beror på att det kommit besked från amerikanska centralbanken, som tyder på att de ganska snart kommer höja sina räntor, säger hon i Aktuellt.

Kan leda till börsras

Stigande inflation och stigande räntor behöver inte, men kan så småningom leda till börsras. Detta eftersom det blir mer attraktivt att spara i räntepapper än i aktier.

Vad ska aktiespararna tänka på i en sådan här situation?

– Man ska alltid tänka på att inte ha pengar på börsen om man vet att man kommer behöva dem närmste åren, det gäller kanske mer är någonsin nu.

Enligt Kristna Lagerström kan fler räntehöjningar förväntas.

– Pandemin har byggt upp en skuld- och inflationsbomb som inte tål så mycket räntehöjningar, räntorna är fortfarande låga, men man vet inte riktigt hur mycket de kan stiga innan börsras utlöses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.