Nobelpristagaren i ekonomi Eugene Fama dömer ut svenskarnas vanligaste fondsparande. Foto: TT

Ekonomipristagare dömer ut svenskars fondsparande

Uppdaterad
Publicerad
Svenskarnas vanligaste fondsparande döms ut av ekonomipristagaren Eugene Fama. Istället för dyra aktivt förvaltade fonder borde vi välja de billigare indexfonderna för vårt aktiesparande, menar han.

Varje år betalar svenskarna miljarder i förvaltningsavgifter till fondbolagen som påstår att just de kan hitta vinnaraktierna på börsen åt oss. ”Bortkastade pengar”, enligt ekonomipristagaren Eugene Fama.

”Har bara tur”

I sådana fall är det inte många svenskar som placerar sina pengar rätt. För när vi sparar i aktiefonder, går nästan 9 av 10 kronor in i aktivt förvaltade fonder.

Där förvaltarna påstår att just de är bättre än alla andra på att slå index, alltså snittet för hur det går på börsen. Men Nobelpriskommitén belönar professor Eugene Fama vid Chicago-universitetet för forskning som visar att de flesta som ser ut som börsvinnare idag, oftast inte är så skickliga som de påstår.

– Grundtanken i mitt arbete visar att de hade bara tur. Och varför betala för tur?

Föredrar indexfonder

Istället för de traditionella aktivt förvaltade fonderna förordar Fama istället de ofta mer än tre gånger så billiga indexfonderna.

– Det är det klokaste valet för de allra flesta. Det är så jag själv sparar det mesta av mitt eget kapital, säger Eugene Fama i en exklusiv intervju med SVT Nyheter, inför sitt besök till Stockholm och Nobelpristutdelningen den 10 december. 

Allt fler svenskar gör som Fama. De senaste tio åren har sparandet i indexfonder ökat från 4 till 11%. Indexfonder är ofta tre gånger billigare än vanliga aktivt förvaltade fonder, så det kanske inte är så konstigt att banker och fondbolag sällan gör reklam för dem utan hellre lyfter fram de dyrare alternativen.

Banker osugna på intervju

Av de fyra storbankerna valde Nordea, Swedbank och Handelsbanken att inte ställa upp på en intervju om indexfonder, trots att de alla har sådana i sitt fondutbud nuförtiden. SEB ställer upp på att bemöta

Famas kritik mot fondindustrin och motiverar aktiv förvaltning med ett resonemang om att just deras experter skulle tillhöra undantaget som bekräftar regeln – att det är extremt svårt att på lång sikt slå marknaden.

SEBs placeringsstrateg Johan Hagbarth medger att det inte är lätt att lyckas bättre än index, men säger till SVT att de ändå är ”besjälade av tanken på att lyckas med det”.

Mer om Famas forskning och årets ekonomipris på Nobelsajten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer