Foto: Scanpix

Ekonomipristagare varnar för svensk bostadsbubbla

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomipristagaren Robert Shiller oroas över de svenska boprisernas utveckling. Han varnar för att se på boendet som en investering och skulle med dagens prisläge själv inte våga köpa en bostad i Sverige.

Priset på en lägenhet i Stockholms stad har femfaldigats sedan 1996. Bara i år har bopriserna i Sverige ökat med 14%.

– Marknaden är het, absolut, enligt Daniel Ekdahl, fastighetsmäklare på Östermalm i Stockholm.

Nobelpriset 2013

Just nu säljer han en tvåa på 70 kvadrat för fem miljoner och säger som mäklare brukar:

– Bostaden är en bra investering. Priserna har ju gått upp ända sedan Gustav Vasas tid.

Undantaget som klarade sig

Efter tjugo års kraftig prisuppgång på den svenska bostadsmarknaden frågar sig många om det är en prisbubbla. Flera experter har ropat ”vargen kommer!” i åratal, dock utan att bli sannspådda när priserna bara fortsatt upp.

Det ser ut som att Sverige är undantaget som klarade sig undan de prisras som i samband med finanskrisen drabbade länder som USA, Spanien, Storbritannien, Irland och Danmark.

Men en av årets ekonomipristagare, Robert Shiller, varnar för att se på oss själva som immuna mot sådan prisfall. Yale-professorn är expert på prisbubblor och förutsåg både IT-kraschen och bokraschen i USA.

När SVT visar honom kurvor över de svenska bostadsprisernas utveckling konstaterar han att det ser precis ut som i USA före raset.

– Historien visar att när bostadspriserna stiger, så blir det till slut så dyrt att folk börjar leta efter alternativ.

”Kommer tvingas bort från städerna”

Shiller förutspår att det folkliga trycket på politikerna till slut blir så stort att de tvingas till reformer som på allvar ökar utbudet av bostäder, och därmed sänker priserna på det befintliga beståndet.

Om inte, så tvingas folk flytta längre från städerna. Nya områden blir då intressanta för större bebyggelse med ny infrastruktur som gör det lättare att pendla, vilket också skulle lätta på trycket och prisnivån i de dyraste områdena.

– Så har det varit genom historien. Bopriser fördubblas inte vart sjunde år som i Sverige den senaste tiden, det är inte möjligt!

Hur ska man då tänka som svensk som äger sin bostad eller funderar på att köpa?

– Spring! Att köpa en bostadsrätt i Stockholm ligger i alla fall inte högst upp på min agenda när jag kommer till Stockholm för att ta emot Nobelpriset den 10 december.

Mer om Robert Shillers forskning och årets ekonomipris på Nobelsajten samt i Nobelmagasinet, SVT2 22.10 på söndag.

Rättelse

Efter viss förvirring kring vad Shiller egentligen säger i det sista citatet – reportern och nyhetsöversättarna har haft olika uppfattningar – har vi nu slagit fast att han säger ”Run”, inte ”Rent”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2013

Mer i ämnet