Ellevio, Vattenfall och Eon toppar listorna. De har i genomsnitt höjt sina priser med tio procent medan resten av landets 120 elnätsföretag har höjt avgiften med fyra procent. Arkivbilder. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Eljättar tvingas kapa nätavgifter rejält

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av hushållen kan räkna med flera hundralappar lägre elnätsräkning de kommande åren. För kunder hos de tre stora, Vattenfall, Eon och Ellevio, kan det handla om sänkningar på uppemot 20–30 procent.

– Var, hur mycket och när, är för tidigt att säga, säger Vattenfalls vd Magnus Hall.

Nu är det klart. Energimarknadsinspektionen har fattat beslut om vilka intäkter, och därmed priser, elnätsföretagen får plocka ut av sina kunder perioden 2020–2023. Besluten baseras på regeringens ändrade regler på området, som antogs i fjol. Bakgrunden var de kraftigt stigande nätpriserna under en lång rad av år, uppemot 60 procent på en tioårsperiod.

Totalt för landets alla cirka 175 elnätsföretag, som alla har lokala monopol, handlar det om sänkta intäkter på 50–60 miljarder kronor till cirka 166 miljarder kronor för åren 2020–2023, jämfört med de senaste fyra åren.

Tusenlappar om året

Exakt vilka kunder som får sänkt elnätsfaktura, och hur mycket billigare den blir, går inte att säga. Men de tre stora Vattenfall, Eon och Ellevio med ungefär 60 procent av Sveriges elkunder i sina nät lär tvingas sänka. Och det med upp till 20-30 procent.

– De tre stora har ju höjt mest tidigare, de behöver göra större sänkningar än övriga elnätsföretag, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör för Energimarknadsinspektionen.

Vattenfall är förstås inte nöjt med det väntade beskedet. Det handlar om en ”ganska rejäl sänkning” av Vattenfalls intäkter, enligt Magnus Hall.

– Avkastningen blir alldeles för låg. Men vi måste nu anpassa oss, säger han men kan inte gå in på hur stora prissänkningar kunderna kan vänta sig.

För en villakund  hos någon av de stora kan det dock bli fråga om tusenlappar varje år. För kunder till mindre regionala elnätsföretag blir förändringarna mindre. Det kan också bli höjningar i vissa fall, enligt Tony Rosten.

Foto: TT

Beräkningsgrunderna för hur mycket nätägarna ska få ta ut är krångliga. Men enkelt uttryckt kan sägas att bolagen tvingas sänka sina avkastningskrav till följd av det allmänt låga ränteläget i samhället.

Bolagen överklagar

En stor del av företagens kostnader kommer från att de måste göra investeringar i elnäten och nya elmätare. Totalt sett signalerar nätföretagen för ökade investeringar kommande fyraårsperiod, men de större planerar för lägre investeringar.

Och än är det för tidigt att ropa hej för kunderna. De flesta av elnätsbolagen har överklagat myndighetens beslut. Å andra sidan ingick det i regelskärpningen att försvåra möjligheten till långdragna klagansprocesser i domstol.

 – Det ska finnas mindre att klaga på, men det återstår att se hur företagen agerar, säger Tony Rosten.

I tidigare domstolsprocesser gick bolagen ofta vinnande ur striderna med Energimarknadsinspektionen, vilket var en orsak till de kraftigt stigande elnätsräkningarna och att hela regelsystemet gjordes om.

Fakta: Naturliga monopol

  • Elnätsföretagen har naturliga monopol på sin verksamhet. Att ha två eller flera konkurrerande nät av kablar skulle inte vara samhällsekonomiskt försvarbart.
  • Därför finns Energimarknadsinspektionen som sätter ett tak för företagens intäktsramar, som sedan avgör vilka priser de kan ta ut av konsumenterna.
  • Ett hushålls totala elfaktura utgörs av två delar, dels själva elen som konsumenten själv kan beställa från valfri producent, dels elnätsavgiften som betalas till ägaren av nätet där man bor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.