Analys: Elon Musks ord om bitcoin får kursen att rusa – och krascha

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns ett samband som blir tydligt varje gång det är rejält uppåt på finansmarknaderna: Uppgångens längd är omvänt proportionell mot den noggrannhet med vilken man som sparare väljer vem man ska lyssna på. Bitcoinrusningen och Elon Musks senaste hobby kryptovalutor är ett tydligt exempel.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Börsen har gått obegripligt bra sedan botten i samband med coronakrisen i mars förra året: 70 procent upp. Men det är ändå knappt mätbart jämfört med kryptovalutan bitcoin. Den som köpte bitcoin vid samma tid och sålde i helgen fick tillbaka nästan tio gånger pengarna. Men efter det har bitcoin rasat med 20 procent. Risken är stor alltså.

Uppgången de senaste två månaderna har eldats på av jordklotets mest osannolike privatekonomiska rådgivare: Elon Musk. För när han inte säljer elbilar, jobbar på att komma till Mars eller bygger höghastighetstunnlar för att slippa ”själsdödande trafik”, twittrar han alltså sedan en tid om kryptovalutor. Och de 47 miljoner följarna, och många fler, slukar budskapen.

Strax före jul twittrade Elon Musk ”Bitcoin is my safe word”.

Den 29 januari ändrade han sin twitterprofil till #bitcoin. Det fick kursen att stiga 19 procent på sju timmar.

En dryg vecka senare blev det offentligt att Tesla placerat 1,5 miljarder dollar av kassan i bitcoin.

Fick kursen att rusa

Tesla ska också acceptera bitcoin som betalning för bilen.

Kursen steg direkt med 10 procent.

I helgen kostade en bitcoin 480 000 kronor. Det betyder en uppgång med 150 procent sedan strax före jul.

Nu finns det förstås annat än Elon Musk som driver bitcoinkursen. Stora institutioner har placerat i bitcoin den senaste tiden. Betatjänsten PayPal accepterar bitcoin och flera andra kryptovalutor.

Fler än Elon Musk anser att bitcoin på sikt kan bli det etablerade betalningsmedlet på många håll i världen.

Finns avgörande problem med kryptovalutor

Men: det finns en rad avgörande problem med bitcoin och andra kryptovalutor. Det finns inget bakomliggande värde, och ingen centralbank som backar upp den. Därför går den också upp och ner väldigt kraftigt.

För den som investerade i bitcoin i början av 2018 exempelvis, och behöll dem under året, var 76 procent av värdet utraderat vid årets slut.

Transaktionerna är anonyma och används därför till penningtvätt och terrorfinansiering.

Transaktionerna är också otympliga och tidsödande. Det gör det svårt med vanliga betalningar. Det varnade den nya amerikanska finansministern Janet Yellen för på måndagskvällen.

Fortsätter twittra

Elon Musk själv har sedan i fredags twittrat ut en explainer med budskapet att det är lika korkat att inte förstå sig på bitcoin som det var att inte fatta storheten med att ersätta byteshandel med guldmynt. Samt bedömningen att kursen på bitcoin ”do seem high lol”.

Han har också återkommande twittrat om en annan kryptovaluta, dogecoin, som på riktigt började som ett skämt. Nyligen twittrade han ut en bild som folk på chatforumet Reddit associerade till dogecoin, vilket räckte för att de skulle massinvestera i dogecoin och skicka kursen till väders – innan den, förstås, sjönk lika snabbt.

Girighet är aldrig vackert

För att ha skapat en av världens största förmögenheter tycks Elon Musk uppseendeväckande ointresserad av pengar. Girighet är aldrig vackert, men i övrigt kan det kan vara allt från samhällsfarligt till ändamålsenligt.

Och att människor låter sig vägledas i sitt sparande av någon som tydligen drivs av helt andra saker än pengar är inte gott omdöme men kanske ett tidens tecken. När det gäller just Elon Musk skulle jag nog hellre satsa en slant på att han lyckas komma till Mars än att han lyckas med bitcoin.

Hur som helst kan han när som helst skicka kursen neråt, lika väl som uppåt, med sina tweets.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.