Foto: TT

Elva miljoner bilar i Volkswagens utsläppsbluff

Uppdaterad
Publicerad

Elva miljoner bilar av märket Volkswagen som har sålts världen över installerades med en mjukvara som skulle dölja bristande avgasrening. Bilföretaget avsätter nu sammanlagt nära 60 miljarder kronor för att hantera skandalen.

Den tyska biltillverkaren Volkswagen lägger undan 6,5 miljarder euro, nära 60 miljarder svenska kronor, under årets tredje kvartal till att hantera utsläppsskandalen. Pengarna ska gå till servicekostnader och andra utgifter som syftar till att ”vinna tillbaka våra kunders förtroende”, uppger företaget i ett uttalande.

Totalts ska elva miljoner bilar globalt ha installerats med en mjukvara som döljer höga avgashalter, rapporterar AFP. Enligt dagens uttalande jobbar Volkswagen ”intensivt med att utplåna dessa avvikelser genom tekniska åtgärder”.

Beskedet om miljardutgifterna har fått företagets aktie att vid lunchtid i dag rasa med ytterligare 15 procent på Frakfurtbörsen, efter gårdagens ras på nära 20 procent.

Omfattande fusk avslöjat

Det var i fredags som amerikanska miljömyndigheter avslöjade att Volkswagen medvetet manipulerat programvaran i motorns styrsystem, i syfte att visa falska uppgifter om utsläppet av kväveoxider. I går meddelade Volkswagen att de stoppar all försäljning av fyrcylindriga dieselbilar i USA. På många marknader, däribland Sverige, är koncernens modeller med fyrcylindriga dieselmotorer storsäljare. 

Sent igår kväll meddelade Tyskland transportminister Alexander Dobrint att samtliga dieseldrivna modeller inom koncernen nu ska undersökas. Även myndigheter i Schweiz och Sydkorea kommer nu att närmare granska de utpekade modellerna.

Flera bilmärken undersöks

Den amerikanska miljömyndigheten EPA meddelade sent på måndagskvällen att man nu vidgar granskningen till att omfatta även andra fordonstillverkare för att se om också de har fuskat.

Även i Europa riskerar fusket att spilla över på andra. Flera biltillverkares aktier sjunker av rädsla för en större spridning av fusket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet