Sverige mot Ukraina i EM-premiären 2012 i Kiev. Foto: Scanpix

”EM-reklamen är ett lagbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Experts EM-kampanj bryter mot lotterilagen. Det anser Lotteriinspektionen som nu kräver att kampanjen stoppas.

– Kampanjen ska tas bort eller göras om, säger David Lothigius jurist på Lotteriinspektionen.

Expert har under fotbolls-EM gått ut i en stor kampanj, där kunder som handlat för minst 3.000 kronor under perioden 24 maj-8 juni, erbjuds pengarna tillbaka om Sverige vinner fotbolls-EM.

Men då kunderna vid en eventuell EM-vinst för Sverige, skulle få tillbaka olika mycket beroende på vad de inhandlat, så anser Lotteriinspektionen att det är ett brott mot Lotterilagen.

Lotteriinspektionen handlägger just nu ärendet, och uppger för SVT Nyheter att vitesbeloppen för Expert kan bli höga, om inte kampanjen tas bort eller görs om.

Kampanjen har gått ut i alla Experts butiker i hela Sverige.

I ett pressmeddelande skriver Expert att man inte anser att kampanjen bryter mot lagen och att Lotteriinspektionen inte kontaktat affärskedjan.

”Expert känner inte till grunderna för Lotteriinspektionens ställningstagande och kan därför i nuläget inte ytterligare kommentera uppgifterna till SVT Nyheter”, står det i pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.