Foto: TT

En av fyra oroas över låg pension

Publicerad

Var fjärde tjänsteman tror inte att deras framtida pension kommer att räcka för att klara levnadskostnaderna. Men trots det kan de flesta inte tänka sig att jobba längre. Det visar en undersökning som fackförbundet TCO har låtit göra.

Att avsluta sitt yrkesliv och gå i pension kan förstås vara både lockande och skrämmande. Och många tycks inte riktigt planera för när det ska ske. 36 procent av de tillfrågade i undersökningen hade inte planerat för när de ska sluta jobba. 43 procent hade funderat men inte planerat mer konkret. Anmärkningsvärt är kanske att 32 procent av de mellan 50 och 59 inte alls planerat när de ska gå.

Kvinnor mer pessimistiska

Ungefär lika många vill gå före som vid 65 års ålder, 36 respektive 38 procent. Fler män än kvinnor (44 respektive 29 procent) vill gå i förtid och fler män än kvinnor kan tänka sig att jobba längre än till 65 (24 respektive 17 procent).

Var fjärde person i undersökningen tror inte att pensionen kommer att vara tillräcklig för att täcka levnadskostnaderna. 38 procent svarar att de tror att det kommer att gå men bara knappt. Och här är skillnaden stor mellan könen. Var tredje kvinna (33 procent) tror inte att pengarna kommer att räcka, medan 17 procent av männen tror detsamma.

LÄS MER: Lägre pension vanligare bland kvinnor

Arbetsmiljön är central

Men trots det är det en majoritet som inte kan tänka sig att jobba längre än de tänkt sig. 58 procent svarar att de inte kan tänka sig detta, och bland kvinnorna är siffran högre (62 procent).

– Om vi till exempel tar en sjuksköterska som knappt vet om hon kommer att orka jobba fram till sommaren så är det svårt att se att hon ska orka fler år i yrket, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark. För oss är arbetsmiljön helt central. Vi kan inte förlänga arbetslivet om vi inte samtidigt förbättrar det.

Det är SCB som genomfört undersökningen på uppdrag av TCO. 5.500 personer har svarat vilket ger en svarsfrekvens på 63 procent.

LÄS MER: Dålig pension för länsborna 2017

Många känslor inför pensionen

Efter 40 år som lärare är det snart dags för Kristina Svensson att ta farväl av sina elever. Hon arbetar med nyanlända i en förberedelseklass i Huddinge och förklarar för sina elever att hon kommer att sluta.

– Nu har jag bestämt att jag ska vara hemma med min man och kunna träffa mina fyra barn och mina två barnbarn mer, säger hon och försäkrar också att hon kommer och hälsar på i höst.

Det var runt jul som hon bestämde att den här terminen skulle bli den sista. Nu vet hon vilken lärare som ska ta över klassen och känner sig trygg med att det kommer att bli bra.

LÄS MER: Hur du lever ditt liv påverkar din pension

Litar på att klara sig ekonomiskt

Men har du längtat efter pensionen?

– Nej inte alls, säger Kristina Svensson och skrattar. Jag trivs så bra med mitt jobb. Det är faktiskt det bästa jobb du kan ha!

Kristina Svensson har jobbat heltid i alla år, och på senare år fått upp sin lön rejält. Därför litar hon på att pensionen kommer att bli ok och att hon kommer att klara sig ekonomiskt. Men hon vet inte exakt hur mycket hon kommer att få. Nu ser hon fram emot ett annat slags liv.

– Jag känner att jag har mycket ork, och kan ägna mig mer åt familj och vänner. Jag kan skriva lite, läsa och resa och göra nåt mer i livet än att bara arbeta. Och det är en fantastisk möjlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer