Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

”En doft av Enron”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har smält ned det svenska folkets hushållssilver och sålt ut det, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet i en kommentar till Vattenfalls miljardförlust.

Enligt SVT:s ekonomireporter Peter Rawet har Vattenfall ökat riskerna genom att förflytta fokus från Norden till de europeiska marknaderna.

– Det grundläggande felet är att man köpt dåliga saker för dyrt. Ett allmänt problem är att företagen i dag använder mindre energi eftersom att industrin går på lågvarv i Europa. Men de överpriser man betalade för företagsförvärven har förvärrat situationen. Man har satsat på fel hästar; kolkraft och naturgas, säger Peter Rawet.

Påminner om Enron-skandalen

Enligt Peter Rawet utgör den kritiserade Nuon-affären ett exempel på felsatsningarna, vilka resulterade i en förlust på 21 miljarder, det vill säga lejonparten av Vattenfalls förlust.

Även finansmarknadsminister Peter Norman konstaterade under en pressträff tidigare i dag att priset för Nuon-affären blev alldeles för högt, men han påpekade samtidigt att framtiden får utvisa om affären var bra eller dålig.

Peter Rawet tycker att situationen påminner som det amerikanska energiföretaget Enrons konkurs 2001. Konkursen var den dittillls största i USA:s historia.

– Det hela lämnar en doft av Enron. Jättelika värden kan slås ut på kort tid. Vattenfall har smält ned det svenska folkets hushållssilver och sålt ut det, säger han.

– En stor del av Vattenfalls förluster kommer från handel med energi, så kallad trading. Enron byggde upp en jättebubbla genom handel med energirättigheter.

Kan komma fler nedskrivningar

Totalt skrivs värdet på Vattenfalls tillgångar ned med 29,7 miljarder kronor, och enligt SVT:s Peter Rawet kan fler nedskrivningar komma att bli aktuella.

– Allt beror på vilken ränta man använder när man räknar. Det är jättesummor det handlar om. Om Vattenfalls diskonteringsränta skulle förändras med en halv procent skulle man behöva skriva ned värdet på tillgångarna med drygt 5,5 miljarder kronor. Det visar hur skakiga de beräkningar vi har fått är.

Och framtiden för Vattenfalls anställda är osäker, säger Rawet.

–De har inte sagt något om personalnedskärningar, men fler jobb lär ryka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet