Foto: SVT

Lönsam affär för Investor – tack vare räntan

Publicerad

Köpet av Mölnlycke Health Care har enligt Skatteverket blivit en mycket lönsam affär för Wallenbergarnas maktbolag Investor. För trots stora vinster har bolagen i princip aldrig betalat någon bolagsskatt. Det skriver Skatteverket och upptaxerar ett av bolagen i Investor med över en miljard kronor för året 2013.

I ett omprövningsbeslut från den 21 december förra året går Skatteverket igenom Investors dotterbolag Rotca som fungerat som ägarbolag för Mölnlycke Health Care. Och där går det att få en inblick i hur Investors skatteupplägg fungerat.

År 2007 var första gången Investor investerade i Mölnlycke Health Care, som är världsledande på engångsprodukter för sårvård och operation. 2010 tog man så över hela bolaget. Och under större delen av den tiden har Skatteverket varit i fejd med Investor.

Skatteverket drev mot storbolagen

Det började redan år 2007, då Skatteverket angrep Investor för att bolaget genom Rotca tog 13,5 procent i ränta på de lån man givit Mölnlycke. Alldeles för mycket, ansåg Skatteverket och taxerade upp Rotca och Investor med närmare 1,2 miljard kronor under fyra år.

Men Investor överklagade, och efter en dom i förvaltningsrätten och ytterligare en dom i kammarrätten fick bolaget rätt. Skatteverket hade inte kunnat visa att de höga räntorna var uppenbart felaktiga och inte marknadsmässiga.

Processen var en av många som Skatteverket drev mot storföretag och riskkapitalbolag som utnyttjade de förmånliga ränteavdragsmöjligheterna som då fanns i Sverige.

Upplägget var enkelt. Man köpte bolag med lånade pengar och höga räntor. På så sätt försvann vinsterna som de köpta bolagen gjort och ränteinkomsterna placerades antingen i skatteparadis eller trollades bort genom olika upplägg.

Taxerar upp med 1,1 miljard

Problemet blev så stort att Skatteverket sände larmrapporter till regeringen om att den svenska skattebasen hotades på grund av dessa så kallade räntesnurror. Och den dåvarande regeringen, med finansminister Anders Borg (M) i spetsen, ändrade lagen två gånger. Först år 2009 och sedan en ytterligare skärpning år 2013.

Och det är genom den senaste lagändringen som Skatteverket nu ännu en gång underkänt Rotcas deklarationer. För enligt Skatteverkets handlar det om ett skatteupplägg och man taxerar därför upp Rotca och Investor med 1,1 miljarder kronor.

Skatteverket kan dock inte göra någonting åt deklarationerna före år 2013,men ger ändå en fingervisning hur mycket pengar det rör sig om:

”Av redogörelsen i Investors årsredovisning 2013 framgår att den köpta Mölnlycke Health Care-koncernen har varit mycket lönsam under alla år. Trots detta har de svenska bolagen i princip aldrig betalat någon bolagsskatt. Det beror på att koncernbidrag lämnats med så stora belopp till holdingbolagen att vinsterna helt raderats ut skattemässigt” skriver Skatteverket och noterar att det svenska huvudbolaget Mölnlycke Health Care AB  lämnat koncernbidrag på närmare åtta miljarder kronor under en femårsperiod.

En del av räntebetalningarna har gått till Investor men enligt Skatteverket har de räntorna ”aldrig blivit beskattade i praktiken”.

Investor: Beror på lån

Enligt Investor handlar det inte om ett skatteupplägg utan om normal affärsverksamhet. Genom köpet av Mölnlycke flyttades huvudkontoret tillbaka till Sverige och att det inte blivit någon vinst på många år beror på att affären finansierades med lån.

Att räntan blev så hög som 13,5 procent under åren 2007 till senare delen av 2013 beror på dyra upplåningskostnader, menar Investor. Och det är först i år som Investor räknar med deklarera någon vinst för Mölnlycke Health Care-koncernen.

Att Investor inte betalat någon skatt på ränteinkomsterna beror enligt Investor på att man haft höga kostnader i bolaget som gjort att ränteinkomsterna från Mölnlycke Health Care-bolagen kvittats bort.

Upplagt för tvist

Upplagt för en tvist i förvaltningsdomstolarna som kan pågå i många år. Skatteverket måste bevisa att Investors främsta skäl till upplägget är att bolaget vill undvika att betala skatt i Sverige. En nog så svår uppgift och allt tyder nu på att vad än domstolarna kommer fram till, så kommer det att vara överspelat när avgörandet slutligen kommer.

För redan nu filar Finansdepartementet och regeringen på att skärpa lagstiftningen en tredje gång för att komma år de stora ränteavdrag som storföretagen gör i Sverige. Och den lagändringen kommer troligen att vara på plats år 2018, långt innan de rättsprocesser som nu inleds är avslutade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.