Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg. Foto: TT

Enorma förluster för eljättarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är gigantiska belopp som de tre eljättarna förlorar när nu fyra kärnkraftsreaktorer stängs i Sverige. Hittills har de redovisat förluster och nedskrivningar på över 30 miljarder kronor. Och då har vi ännu inte sett slutnotan.

De rekordlåga elpriserna är bra för oss elkonsumenter men har blivit en plåga för de som producerar el i Sverige. Och därför slås nu den mest olönsamma elproduktionen ut i landet. Det handlar framför allt om de minsta och äldsta kärnkraftsreaktorerna i Sverige. Det är två reaktorer i Ringhals och två i Oskarshamn som ägs av de tre största elbolagen i Sverige Vattenfall, Eon och Fortum. Och nu får ägarna betala priset för de enorma investeringar som gjorts de senaste tio år för att uppgradera kärnkraften i Sverige.

Komplicerad renovering

För när kärnkraften introducerades i Sverige på 70-talet var det tänkt att verken skulle ha en livslängd på 40 år.  Men så blev det inte.  I takt med att elpriserna steg för tio-femton år sedan drogs ett intensivt arbete i gång med att modernisera de gamla kärnkraftverken. Det handlade inte bara om att byta ut gamla delar, utan den svenska kärnkraftindustrin valde att göra något unikt i världen. 

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Man byggde helt enkelt om den gamla kärnkraftverken inifrån för att öka produktionen. Det är som att ta en gammal Volvo Amazon och i stället för att hitta reservdelar så försöker man bygga om bilen  till en ny Volvo XC 90 under skalet på den gamla Volvon. Det säger sig självt att det är en oerhört dyr och svår process där det är oerhört lätt att komma fel. Och så blev det också.

Avbröts tidigt

Vissa av renoveringarna drog ut på tiden  och kostade sina ägare miljardbelopp. Ett exempel är reaktor två i Oskarshamn där investeringarna blev hisnande åtta miljarder kronor och moderniseringsarbetet fortsatte år efter år. Dessutom var renoveringen fortfarande inte klar när huvudägaren Eon i dag beslutade att stänga ned det gamla reaktorn tillsammans med reaktor 1 i Oskarshamn. Det blir dyrt för ägarna som nu måste skriva ned värdet på de stora investeringar som gjorts. För huvudägaren Eon handlar det om en förlust på närmare nio miljarder kronor och nyligen redovisade minoritetsägaren Fortum en förlust på 6,5 miljarder kronor.

För Ringhals blir förlusterna ännu större. I sitt senaste bokslut reserverade Vattenfall 17 miljarder kronor för stängningen av de två reaktorerna utanför Varberg.  Totalt för de fyra reaktorerna handlar det alltså om kostnader på 32 miljarder kronor. Men det lär bli mer. För Eon som också är delägare i Ringhals har hittills inte talat om hur stora förluster man gör på sitt engagemang. Så hur stor slutnotan blir går det i dag bara att spekulera om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet