Ordförande Leif Johansson och vd Börje Ekholm. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Analys: Ericsson bommar låga förväntningar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ericsson redovisade en brakförlust och nu väntas fortsatt tuffa tider. Räkna med att ledningen låter kvasten svepa.  

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Hittills har Börje Ekholms första tid på Ericsson varit ett skolboksexempel för en vd:s första tid i ett krisdrabbat företag.

Han börjar med att stuva om i ledningen och går igenom böckerna – hittar stora surdegar som den tidigare ledningen borde ha tagit tag i. På samma sätt agerade dåvarande vd:n i Swedbank Michael Wolff, som inledde sitt uppdrag med att skriva ner dåliga lån i Baltikum i kövattnet av finanskrisen. När Johan Dennelind tog över i Telia Sonera började han städa upp efter den gamla ledningens affärer.

När Börje Ekholm nu levererar sin första ”riktiga” kvartalsrapport som vd var förväntningarna extremt lågt satta.

Besvikna sparare

Ledningen hade redan helgarderat sig genom ett ”strategiskt uttalande” i slutet av mars – där konstaterades att effektiviseringar och dåliga kontrakt skulle kosta bolaget 13 till15 miljarder kronor i första kvartalet. Nu blev resultatet i linje med det med en brakförlust på över 12 miljarder kronor. 

Men trots det blev de som förvaltar pensionspengar och aktiefonder besvikna och aktien sjönk på börsen. I kvartalsrapporten framgår att det är fortsatt tufft för Ericsson att tjäna pengar. Försäljningen minskar på stora marknader som Nordamerika, Latinamerika och Indien, och rensat för kostnaderna för effektivisering går det sämre än jämförande kvartal i fjol. 

Ska förenklas

Nu flaggar Börje Ekholm för fler möjliga sparpaket genom att ”det befintliga kostnads- och effektiviseringsprogrammet inte ger tillräckliga effekter”. Företaget ger inga klara svar kring hur det ska gå till och var och hur det ska sparas.

LÄS MER: Ericsson redovisade brakförlust

Verksamheten ska förenklas och det ska ”gasas och bromsas”. Ericsson är en av Sveriges största arbetsgivare och facket hoppas att det betyder att man slipper stora varsel i Sverige. 

Tydligast är budskapet gällande Ericssons medieenhet som står för cirka fyra procent av Ericssons omsättning, och den lilla enhet som gör hårdvara för infrastruktur. De verksamheterna kan antingen säljas i sin helhet eller i delar eller möjligtvis kan det ingås någon slags partnerskap. 

Lovar vändning

Bolaget drömmer om nästa generations teknik för datatrafik, 5G. Medan försäljningen av det man brukar tjäna pengar på, mobila nätverk, inte ger samma intäkter som tidigare. Men 5G ska inte lanseras förrän 2020.  

Börje Ekholm lovar att supertankern Ericsson vänder på en femkrona efter ett tufft 2017. Det har hörts förut från tidigare ledningsgrupper som sagt att det ser mörkt ut nu, men det finns en ljus framtid för Ericsson. Det är bara att konstatera att ännu väntar Ericsson på den ljusa framtiden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.