Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Göran Lidén/SVT

Erik Thedéen nomineras till ny chef för Riksbanken

Uppdaterad
Publicerad

Ingves ut – Thedéen in. Finansinspektionens generaldirektör byter jobb och blir ny chef för Riksbanken när nuvarande chefen Stefan Ingves slutar vid årsskiftet.

– Jag svarade ja omedelbart, säger Erik Thedéen.

Stefan Ingves har lett Riksbanken, och styrt styrräntan, sedan 2006. Vid årssskiftet löper hans mandat ut.

Nu har riksbanksfullmäktige utsett hans efterträdare: Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen.

– Jag svarade ja omedelbart. Det beror helt enkelt på att det är ett spännande, viktigt och ansvarsfullt jobb, sa Thedéen vid en pressträff efter tillkännagivandet.

Tidigare börschef

Thedéen kommer att fortsätta som myndighetschef vid Finansinspektionen, en post han innehaft sedan 2015, fram till 20 november. Innan dess kommer han  inte att uttala sig om penningpolitiken, vilket han upprepade flera gånger under pressträffen.

Tidigare i karriären har han bland varit vd för Stockholmsbörsen och KPA, samt statssekreterare under regeringen Reinfeldt.

Han tillträder i en orolig ekonomisk tid – i våras aviserade Riksbanken att styrräntan för första gången på åtta höjs över nollstrecket.

– Det är en helt ny miljö vi går in i, det är stigande inflation och stigande räntor. Vi har på Finansinspektionen uttryckt oro för den kommersiella fastighetssektorn och vi har också sagt att den höga skuldsättningen innebär en risk, sa Thedéen och framhöll att han uttalade sig som FI-chef.

Ingves: Arbetat med de bästa

Stefan Ingves sitter kvar till årsskiftet.

”Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden”, skriver Stefan Ingves i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.