EU:s framtid – mer eller mindre

Uppdaterad
Publicerad

Spelet handlar mer eller mindre om EU:s framtid när höstens stormöten avlöser varandra i Bryssel och Luxemburg. Oenigheten är stor kring vilken väg som egentligen är den bästa för att komma ut ur krisen.

På måndagen var det de 17 euroländernas finansministrar som samlades i Luxemburg för att diskutera läget och officiellt sjösätta den nya stödfonden ESM. Deras övriga EU-kollegor kommer först på tisdagen.

Kanske blir det modellen över huvud taget för EU framöver: först samlas ”de riktiga” medlemmarna, därefter de som hänger lite halvt utanför, som Sverige. Åsiktsskillnaden är tydlig mellan dem som vill utöka och förstärka EU:s befogenheter och dem som snarare vill göra tvärtom.

Eurobudget?

Det senaste diskussionsämnet har lagts in av permanente ordföranden Herman Van Rompuy, som inför nästa veckas toppmöte i Bryssel har släppt fram tanken på en gemensam eurogruppsbudget på runt 20 miljarder euro. Budgeten ska kunna användas till snabba åtgärder i krisländer, men exakt vad den ska omfatta och på vilket sätt återstår ännu att fundera ut. Gemensam arbetslöshetsersättning är en idé som framförts av Frankrikes finansminister Pierre Moscovici.

Enligt tidningen Financial Times finns ett ”växande stöd” för förslaget, som kortfattat tas upp i ett sjusidigt utskick till medlemsländerna.

Tufft för Merkel

Samtidigt som icke-eurostater som Storbritannien och Sverige blir alltmer kritiska mot planer på finansskatt, bankunion, växande budget och ökad federalism, finns också stora meningsskiljaktigheter inom eurogruppen.

”Att tala om en budget utan att veta varför ger definitivt inte önskade resultat”, hette det exempelvis i en skriftlig kommentar till Reuters från en taleskvinna på Österrikes finansdepartement på måndagen.

Och i de värst drabbade krisländerna som Spanien och Grekland återstår inte mycket av invånarnas tålamod och förtroende. På tisdagen råder demonstrationsförbud i Aten där 7 000 poliser utkommenderas för att sköta säkerheten när Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer på besök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.