Bodil Hallin, familjeekonom Foto: TT

Expertens tips: Så deklarerar du smartare

Uppdaterad
Publicerad

De tidskrävande uträkningarna i jakten på fiffiga skatteavdrag är numera ett minne blott då allt fler svenskar väljer snabbheten och deklarerer elektroniskt. Men den som använder den insparade tiden klokt kan ge sin privatekonomi ett rejält lyft.

– Jag tycker det är jättebra med elektronisk deklaration. Det är enkelt och går snabbt, men risken är att man bara skickar in den utan att reflektera över vad där står, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank.

Arbete på annan ort

Som exempel ger hon de förtryckta uppgifterna om inkomster och skatt. Oftast är de korrekta men den som struntar i att kontrollera dem riskerar att få betala för misstag som andra gjort. En annan risk med att ha för bråttom är att missa avdrag man faktiskt har rätt till.

– Till exempel så har den som jobbat tillfälligt på annan ort rätt att göra avdrag. Det handlar om boendekostnader, en hemresa per vecka och den första månaden kan även mat och andra utgifter vara avdragsgilla. Det finns nog många unga svenskar som fått chansen att jobba några månader på annan ort som är helt omedvetna om de här möjligheterna, säger Bodil Hallin.

Återvinn ROT-avdrag

Även par som renoverat sin gemensamma bostad kan ha gått miste om delar av ROT-avdraget. Om den ena parten tjänat för lite för att kunna göra fullt avdrag kan den outnyttjade delen omfördelas till personen med högre inkomst. Det kan handla om flera tusenlappar och går att korrigera upp till fem år i efterhand.

En vanlig missuppfattning enligt Bodil Hallin är att det finns fler avdrag än det faktiskt gör. I takt med att schablonavdrag som jobbskatteavdraget blivit allt större har möjligheten till andra skattereduktioner försvunnit. (De som ändå vill försöka kan läsa mer här.) Hennes bästa råd i deklarationstider är därför att använda tiden som sparas tack vare snabb e-deklaration till att göra en ordentlig översyn av hela hushållets ekonomi.

Låt blanketten styra

– En bra metod är att utgå från rubrikerna på deklarationsblanketten och tänka till. Det behöver inte ta lång tid, det viktigaste är att man gör det.

När bör man sätta igång?

– Nu, det finns ingen anledning att vänta! Många skjuter upp det i det längsta men faktum är att en timmes jobb om året kan räcka för att göra din privatekonomi klart bättre, säger Bodil Hallin.

Bodil Hallins privatekonomiska checklista 2015

  • Inkomster – tjänst: Kolla vad de olika hushållsmedlemmarna tjänar och fundera över hur mycket var och en ska bidra till de gemensamma utgifterna. Kan det vara läge att justera? Här är det även viktigt att se till att var och en har en pott med pengar för egna behov som övriga inte får styra över. Det minskar risken för konflikter. Om en part tjänar väsentligt mindre bör den också få rätt att sätta av en summa till pensionssparande.
  • Avdrag – tjänst: Här gäller det främst kostnaden för resor till och från arbetet. Eftersom få svenskar når upp till gränsen för avdrag bör man istället se över möjligheterna att minska sina kostnader. Kan jag åka kommunalt eller cykla till jobbet? Om inte – bör jag byta till en billigare bil?
  • Allmänna avdrag: I år gäller det att avsluta sitt privata pensionssparande som inte längre är avdragsgillt. Men fortsätt spara i exempelvis fonder som inte rörs före pensionen.
  • Skattereduktioner: Den som har behov och råd bör passa på att renovera bostaden i år. Nästa år sänks ROT-avdraget från 50% till 30% och det blir klart dyrare att anlita hantverkare.
  • Inkomster – kapital: Fundera över ditt sparande. Öppna ett investeringssparkonto som är skattemässigt gynnat jämfört med annat sparande.  I år kan det dessutom vara smart att återföra uppskov från tidigare bostadsförsäljningar till beskattning eftersom skatten på uppskoven är högre än låneräntan.
  • Avdrag – kapital: Är det dags att omförhandla bolånet? Eller går det att slå ihop flera mindre lån på till exempel bil, båt och annat till ett samlat lån? Överblicken blir bättre och oftast även räntan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.