Kina måste få igång byggandet av bostäder och den privata konsumtionen. Foto: TT

Experter varnar: Ekonomin i Kina kan orsaka valutakrig

Uppdaterad
Publicerad

Skulle den ekonomiska utvecklingen i Kina förvärras kan övriga världen liksom Sverige drabbas hårt. Såväl valutakrig som finansiell oro kan väntas, menar experter.

– Om den får fortgå ökar risken för finansiell kris i Sverige, säger Lars Jonung professor emeritus Ekonomihögskolan i Lund.

Kinas centralbank genomförde ytterligare en devalvering i dag efter att ha sänkt värdet på yuanen med nästan två procent i går. På valutamarknaden sjönk kursen till den lägsta nivån på fyra år. Enligt de experter som SVT Nyheter har pratat med är det Kinas inhemska problem med en sjunkande ekonomisk tillväxt som ligger bakom den nuvarande ekonomiska situationen. Kina har inget underskott i sin utrikeshandel, utan ett stort överskott.

– Kina borde minska överskottet, inte öka det genom devalveringen. Detta är en politik som vräker över Kinas problem på omvärlden, främst då USA. Den kan komma att reagera mot Kinas devalveringar. Valutakrig kan i värsta fall övergå i handelskrig, säger Lars Jonung, professor emeritus vid Ekonomihögskolan i Lund till SVT Nyheter.

Kina börsras

Kineserna måste sluta spara

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist har Kina blivit beroende av sin export och de har missbedömt hur de ska utveckla sin inhemska ekonomi med byggandet av bostäder och utveckling av infrastrukturen. Men den privata konsumtionen måste också komma igång.

– Kineserna sparar mycket själva, vilket de måste. Men ju mer de sparar desto mindre tillväxt blir det. Det som krävs för att få igång den privata konsumtionen är att landet bygger ut offentliga trygghetssystem så kineserna inte behöver spara lika mycket.

Alla blir förlorare

Situationen i Kina är inte så allvarlig just nu, menar experterna, men den kan bli.

– Den största risken är att det blir ett valutakrig. Fler och fler länder, särskilt utvecklingsländer, försöker skriva ned sina valutor. Och till slut blir alla förlorare, säger Lars Jonung.

SEB:s Robert Bergqvist är mer återhållsam och menar att devalveringen i sig också kan vara ett sätt för Kina att testa sin ekonomi och utsätta den för stress.

– Jag känner mig nervöst lugn. Jag tror beslutsfattarna i Peking har en tanke bakom det hela. De vill få hushåll och banker att bli mer riskmedvetna, de kan inte alltid räddas av staten när de drabbas av förluster. Och Kina har de verktyg som behövs för att stötta ekonomin om taktiken inte skulle gå vägen.

Kina är fortfarande en växande ekonomi och anses vara navet i den asiatiska ekonomin. Skulle Asien drabbas hårt av Kinas problem, så kommer även övriga världen att drabbas. Lars Jonung ser en svaghet i just det, han anser att det i dag inte finns någon internationell institution som är stark nog att hantera de globala obalanserna på ett effektivt sätt.

– IMF är i dag en svag organisation, det är oroande, menar han.

Kan påverka svenska företag

Drabbas världen av Kinas obalanserade ekonomi, så drabbas även Sverige.

50 procent av landets ekonomi är kopplad till export och visserligen är Sveriges handel med Kina begränsad men Kina är en stor aktör och kan bland annat bidra till att råvaru – och energipriser pressas, något som kan påverka svenska företag vilka kan välja att inte investera eller nyanställa.

Även Sveriges Riksbank kan komma att beröras eftersom pressen på att sänka räntan kan öka ytterligare.

– Det är en oroande process. Om den får fortgå ökar risken för finansiell kris i Sverige. Vi behöver normala räntor, inte negativa räntor i vårt land, säger Lars Jonung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet