Bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras med minst en procent per år, enligt förslaget. Foto: TT

Finansinspektionen skjuter på skärpta amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen skjuter upp införandet av skärpta amorteringskrav. I stället för vid årsskiftet föreslås de börja gälla från mars 2018.

Beslutet kommer efter att förslaget varit ute på remiss. Flera instanser har påpekat att bolåneföretagen behöver tid för att utbilda sin personal, bygga upp systemstöd och ta fram nödvändig dokumentation. Därför senareläggs tidpunkten till den 1 mars nästa år i förslaget som Finansinspektionens generaldirektör lämnar över till styrelsen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten amorteras med minst en procent per år.

Den 13 november ska styrelsen fatta beslut om den ska överlämna det skärpta amorteringskravet till regeringen för godkännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.