Foto: TT

FI skärper lånekrav

Uppdaterad
Publicerad

Nya bolånetagare måste stegvis amortera ner sina lån till 50 procents belåningsgrad, föreslår Finansinspektionen.

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procents belåningsgrad. Först ska lånen amorteras med minst 2 procent varje  år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad. Det uppger FI på en pressträff i dag.

– Vi vill att låntagare ska amortera ned lånet till hälften av det de köpte bostaden för, säger generaldirektör Martin Andersson på pressträffen.

– Vi vill återskapa en nygammal tradition att faktiskt betala tillbaka de lån man tagit, fortsätter han.

Enligt Andersson är utvecklingen inte alarmerande och några akuta problem finns inte. Tanken med de nya reglerna är att hushållen ska få en buffert och lättare kunna hantera en lågkonjunktur.

– Om räntorna går upp, vilket man förväntar sig, så är det bra att man minskar sina lån redan nu. Det innebär att hushållen står bättre rustade. Detta är bra för hushållen och för Sveriges ekonomi, säger Martin Andersson.

Ökade utgifter för hushållen

Amorteringskraven kommer gälla nya lån, uppger Andersson, men påpekar också att en definition av vad som är nya lån ska tas fram.

– Till exempel om man byter bank för att få bättre villkor, så betyder inte det att du får en ny amorteringsplan, vilket skulle ge en inlåsningseffekt och det är vi inte ute efter, säger Martin Andersson.

Det här innebär att hushållen kommer att behöva använda en större del av sin inkomst till att betala tillbaka på sina lån varje månad.

En effekt av de nya reglerna kan bli att bostadspriserna sjunker. Enligt Finansinspektionen kan det röra sig om ett husprisfall på max fem procent.

– Men det är ett ”worst case scenario”, säger Andersson.

Tillfälliga undantag för reglerna

De nya reglerna ska tas fram i detalj under ett par månader. Det nya regelverket planeras att vara på plats inom ett halvår. FI tillägger att reglerna kommer att innehålla utrymme för hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi att göra uppehåll med amorteringarna. Det kan till exempel röra sig om situationer där någon i hushållet blir arbetslös, sjuk eller avlider.

 – Vi har sett att skulderna i förhållande till inkomsten – skuldkvoten har ökat kraftigt. Vi ser också att skulder och inkomster har vuxit i takt med varandra, det är tecken på att situtationen inte är alarmerande, säger Henrik Braconier, chefsekonom på FI.

Så påverkas bolånetagarna

Finansinspektionen har tagit fram ett par exempel på hur de nya reglerna påverkar olika hushåll. Exemplen utgår från att familjen har lån på 85 procent av värdet på bostaden.

  • För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån blir den månatliga amorteringen 1.700 kronor. Det ska ställas mot den amortering på 1.200 kronor som samma hushåll har idag med Bankföreningens befintliga rekommendation.
  • Lånar hushållet 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen till 4.200 kronor i månaden från dagens 2.900 kronor i månaden.
  • Tar hushållet ett lån på 5 miljoner kronor behöver de amortera 8.300 kronor i månaden mot dagens 5.900 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.