En bekymrad man sitter vid köksbordet med sina obetalda räkningar. Foto: TT

Fler ansöker om skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ansökningar om skuldsaneringar ökade med 13 procent första halvåret 2014, betydligt mer än Kronofogden förväntat sig.
Allt större möjligheter att ta snabba lån tros vara ett av skälen bakom ökningen.

Totalt inkom 5 200 ansökningar till Kronofogden visar ny statistik.

– Ekonomin är ganska lugn i landet och normalt sett brukar antalet skuldsaneringar öka två år efter lågkonjunktur, därför hade vi förväntat oss en ökning, men bara med ett par procent men det har skjutit i höjden, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Kronofogden aktiv

Bakom siffrorna tros dölja sig ett mera aktivt arbete hos Kronofogden där man tar kontakt med folk i farozonen på grund av att det blivit allt enklare att ta snabba lån.

– Du kan ansöka om lån i mobiltelefonen för en elräkning på 3 000 kronor och sedan hoppas att det löser sig nästa vecka. Det är en salig blandning av de som hamnar här men de flesta är mellan 30-50 år och i botten ligger någon stor händelse som sjukdom eller arbetslöshet.

– Sedan är det så att om skuldsaneringen ska lyckas måste de ha professionellt stöd i form av en skuldsanerare. I Sverige är ekonomi inget du pratar om med nära och kära. Du kan tala om sjukdomar och vårtor på fötter, men inte vad du tjänar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.