Foto: TT

Fler använder Swish – men fusket ökar

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av Swish exploderar. Med miljontals svenskar som swishar ansluter sig allt fler och större företag. Men samtidigt ökar fusket.

Över sex miljoner svenskar använder sig i dag av den svenska betalningstjänsten Swish. Det är något som bland annat fått SJ att införa möjligheten att betala med Swish, när man köper sin tågbiljett via nätet eller SJ:s app.

Tekniska problem

Siffror från Swish visar att 140.000 företag och organisationer och 1.400 e-handlare var anslutna till tjänsten i oktober i år.

Swish för e-handlare lanserades egentligen förra året, men fick läggas på is efter tekniska bekymmer. I januari i år kom tjänsten igång igen, och sedan dess har betalningarna via Swish gått från cirka 45.000 per månad till nästan 1,8 miljoner per månad.

Klädkedjan Lindex var en av de första e-handlarna att införa Swish som betalningsalternativ när det kom.

Tittar på nytt

Över hälften av dem som använder SJ:s app betalar med Swish när de köper biljett. Vid köp över nätet swishar ungefär en tredjedel av kunderna.

– Jag tror vi kommer att ligga kvar på den höga nivån som vi har i dag. Sedan tittar vi på andra typer av nya betalningsmedel som kommer. Vi är angelägna av att ha en bra mix, och ha enkla sätt att betala utifrån de sätt människor använder för att betala ute i samhället, säger Jenny Gejke, ansvarig för utveckling av SJ:s digitala kanaler.

Mer fuskande

För Skatteverket innebär den ökade Swish-användningen också mer fusk. Vissa företagare undviker nämligen att slå in överföringarna i kassan, och undgår på så vis moms.

– Vi ser en hel del uppsåtligt fusk med det här, och det ökar i takt med att det här breder ut sig. De som är oseriösa är inte sena på att nappa på det här. Så vi håller på att titta över kassalagstiftningen, vi måste anpassa regelverket efter att kontanter försvinner allt mer, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Swish

Swish är en betalningstjänst som lanserades 2012, efter ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Då kunde betalningarna bara gå mellan privatpersoner.

2014 blev det möjligt även för företag och organisationer att använda Swish.

Två år senare kom en version för e-handel och handel via mobiltelefon. Tekniska problem ledde dock till att den tjänsten låg nere ett halvår, och den lanserades på nytt i januari 2017.

I dag har över sex miljoner svenskar anslutit sig till tjänsten.

Swish ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna Getswish AB. Varje bank som har Swish ansvarar själva för erbjudanden, villkor och eventuella avgifter för sina kunder.

Källa: getswish.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.