default_caption

Företagsprotest mot höjd skatt

Uppdaterad
Publicerad
Efter att hamburgerkedjan Max:s vd skrivit till de anställda och varnat för konsekvenserna vid ett regeringsskifte, tar fler företag efter och gör samma sak.
– Vi måste svara på de frågor de anställda har, säger Johan Talenti, vd för Silentium.

Är det politiskt påtryckning eller bara företagare som helt enkelt beskriver villkoren vi ett eventuellt regeringsskifte?

Reaktionerna har varit starka sedan hamburgerkedjan Max vd skrev ett brev till de anställda att Socialdemokraternas förslag om höja arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms skulle få konsekvenser för företaget.

Skriver till anställda

Nu gör en annan företagsledare samma sak som hamburgerkedjan Max vd Richard Bergfors.

Den här gången är det Johan Talenti vd för Silentium som har skrivit ett brev till de anställda.

– Ja egentligen spelar det ingen roll vem som höjer skatten, men om arbetsgivaravgifterna fördubblas betyder det tre miljoner kronor per år i ökade kostnader, säger Johan Talenti till Svt.

Personalen undrar

Silentium som sysslar med försäljning service och marknadsanalys har trehundra anställda i Stockholm, Västerås och Boden, de flesta unga.

– Frågan har kommit upp eftersom de, personalen, (red) har läst om diskussionerna om Max brev. Då måste vi kunna svara på de frågor som vår personal har.

Men om du tar ställning i frågan tvingar du då inte också dina anställda att också ta ställning?

– Nej absolut inte! Så stor makt har man inte som företagare, vi måste ju svara på de frågor personalen har, säger Johan Talenti.

Han anser inte heller att det har någon betydelse om hans agerande får politiska konskevenser.

– Nej, det har det inte, säger han.

S: Ohållbar situation

Socialdemokraterna vill inte ställa upp på en intervju men Erik Nises, presstalesman hos Socialdemokraterna säger i en kommentar på företagarnas reaktioner på deras förslag att

” Det är en ohållbar situation om vi skulle diskutera med enskilda näringsidkare. Det ligger inte i vårat intresse”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer