Neymar, Mbappé och Messi – tre av världens dyraste spelare sparkar numera boll i en och samma klubb – PSG. Foto: Franck Fife, AFP/TT

Fotbollsprofessorn: De rikaste klubbarna kommer dra ifrån ännu mer

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen har genomgått en förvandling – det som för trettio år sedan mest handlade om idrott har blivit en underhållningsindustri med mångmiljardsummor i omlopp. Och de ekonomiska klyftorna mellan lag och ligor kommer att vidgas ytterligare, spår en av värdens främsta experter:

– Om tio år kommer det vara ett fåtal extremt mäktiga och rika klubbar i ena änden och ett stort antal klubbar helt utan vare sig pengar eller inflytande i den andra, säger professor Simon Chadwick till Ekonomibyrån.

– Klubbar som Real Madrid, Paris Saint Germain, Bayern München och Juventus – folk kommer fortsätta betala för att konsumera dem. Men antalet klubbar som klarar av att hålla sig på den nivån kommer att minska ännu mer.

Veckans Ekonomibyrån handlar om fotbollens förvandling till underhållningsindustri med starka kommersiella och geopolitiska intressen. I Sverige gäller ännu så länge 51-procentsregeln, som gör det omöjligt för ett företag eller en privatperson att ta kontrollen över en klubb från föreningens medlemmar.

Ekonomibyrån

I många andra länder ser det helt annorlunda ut, där kan fotbollsklubbar bli uppköpta. Flertalet är dock inte särskilt lönsamma – speciellt inte sedan pandemin – och enligt Simon Chadwick är det ofta andra motiv än vinst som ligger bakom investeringarna.

– Vissa gör det för att de är supportrar eller för att få status. Andra för att tjäna pengar på tv- och sponsorintäkter eller för att sälja biljetter. Qatar köpte PSG för att profilera sitt land och utmana Förenade Arabemiraten, som äger Manchester City.

Rikast vinner – se hela Ekonomibyrån här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet