Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI-utvecklingen går i svindlande takt och enligt Googles vd, Sundar Pichai, är detta ”mer betydelsefulltän än elden och elektriciteten”. Foto: Tomas Hallstan

Googles vd om AI-kapplöpningen: Inte viktigast att vara först

Uppdaterad
Publicerad

Google är van att vara ohotad etta på söktoppen. Men så kom AI-tjänsten ChatGPT i höstas och ändrade spelplanen radikalt. I en intervju med SVT säger Googles vd Sundar Pichai att konkurrenternas intrång på marknaden fått dem att lansera tjänster som de kanske helst hade velat avvakta med:

– Vi hade troligen gett det ytterligare ett år innan vi lanserat.

Över 90 procent av alla sökningar i världen brukar gå via Google, som dragit in hundratals miljarder dollar varje år. Så kom nykomlingen ChatGPT och fick 100 miljoner användare på två månader, som nu kunde söka färdiga svar istället för att ”googla” sig till länkar. Hur känns det att bli omsprungen så här?

– Det är som när Alexa och Siri kom (Amazons och Apples röstbaserade AI-assistenter), då fick vi samma frågor. Det viktiga för oss är inte att vara först, utan att få det bli rätt, säger Google och moderbolagets Alphabets vd Sundar Pichai till SVT i en exklusiv intervju när han är på tillfälligt besök i Stockholm.

Pressades att lansera

Man hade inte behövt bli tvåa på bollen. Tekniken bakom de här språkmodellerna som ChatGPT och Bard använder, utvecklades delvis av Google 2017. Varför lanserade man inte själv en sådan här AI-assistent tidigare?

– Jag har varit fokuserad på att utveckla systemen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. De har baksidor, de är inte alltid pålitliga. Eftersom vi är fokuserade på att leverera trovärdig information så var vi mer försiktiga med att använda de här modellerna.

Men när de i november blev omsprungna av ChatGPT, var det fullt fokus på att boosta sina egna tjänster med så mycket AI som möjligt. Nyligen lanserades den egna chatbotten Bard. Men det är tydligt att man helst hade låtit det ta lite mer tid.

– Vi hade troligen gett det ytterligare ett år innan vi lanserat, medger Pichai.

Vilka risker ser Google med att använda chatbotarna i dag?

– Om du kommer till oss för att söka information om rätt dosering av ett läkemedel, då vill man att det ska bli rätt. Det är ett exempel på en fråga som dessa modeller ännu inte är redo att svara korrekt på.

Sundar Pichai började dagen med att träffa statsminister Ulf Kristersson, bland annat för att tala om AI. Sverige är ordförandeland i EU, som håller på att ta fram reglering av artificiell intelligens.

– AI är för viktigt för att inte regleras, det är också för viktigt för att inte regleras väl. Vi vill undvika att betrakta alla tillämpningar av AI som hög risk. Det här är en teknologi som berör varje bransch och ett tillfälle för Europa att omfamna innovation som kan stärka konkurrenskraften. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.