Google får rekordböter för nyhetslänkar

Publicerad

Franska konkurrensverket har gjort det igen. Drämt till med dryga böter till Google. Den här gången i den kontroversiella frågan om att betala för att länka till nyhetssidor.

Nyligen granskade myndigheten Googles ställning på annonsmarknaden och fann bolaget skyldigt till missbruk av dominerande ställning. Straffet: 220 miljoner Euro i böter. Nu har man granskat hur techjätten följer lagen om ”länkskatt” som innebär att nyhetsleverantörer som får sitt material listat i sökresultaten bör få betalt. Google har inte förhandlat i god anda med nyhetsmedierna om det, som de tidigare ålagts att göra av det franska konkurrensverket, som därför utdömer sitt högsta bötesbelopp hittills: 500 miljoner Euro.

– En sökmotor fungerar tack vare innehållet, utan innehåll ingen sökmotor. Om de inte delar på intäkterna med oss är de som parasiter på vårt innehåll, dundrar Pierre Petillault, vd för Alliance de la Presse d'Information Générale (APIG), som representerar många av de franska tidningsutgivarna.

Google anpassar erbjudandet

Google säger att man är besviken på beslutet, men kommer följa det. ”Vårt mål kvarstår: vända blad med en definitiv uppgörelse. Vi kommer ta till oss det franska konkurrensverkets feedback och anpassa vårt erbjudande”, säger bolaget i ett uttalande. Tidigare har man hävdat att det ligger i internets natur att det ska vara fritt att länka, och att den principen hotas av krav på att betala för det. Dessutom kommer en stor del av nyhetsmediernas annonsintäkter online från trafik som kommer via Google och Facebook.

– Det är ingen som förbjuder dem att visa sökträffar! Nyhetsmedierna behöver deras sökresultat för att få trafik, ingen tvekan, men värdet som skapas därigenom ska delas, svarar Pierre Petillault på APIG.

Flera rättsfall i konkurrensfrågor

Det franska beslutet bygger på den nationella lag som Frankrike blev först i EU att införa efter EU-direktivet om upphovsrätt som kom 2019. Sverige har bommat deadline, som var i början av Juni, för att göra svensk lag av det. Men i resten av världen dras snaran åt alltmer kring techjättarna i frågan. I Australien i vintras, hotade regeringen med lagstiftning om inte Google och Facebook bjöd till vid förhandlingsbordet och började betala för att länka till nyheter. Även i bolagens hemland USA pågår flera rättsfall mot dem i konkurrensfrågor.

– Europa har tagit ledarskapet vad gäller att ifrågasätta bolag som Google, Amazon, Facebook och Apple utifrån ett konkurrensperspektiv. Nu när även amerikanska myndigheter reagerar kan vi samarbeta på ett sätt som gör oss mer effektiva gentemot dessa plattformar, konstaterar det franska konkurrensverkets generaldirektör Isabelle de Silva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.