Google har stora intäkter i Sverige men betalar bara knappt en miljon kronor i skatt. Foto: Scanpix

Googles skattenota i Sverige: 944.000 kronor

Publicerad

Trots stora intäkter betalar nätjätten Google bara en bråkdel i skatt. Nu öppnar finansminister Anders Borg för en åtstramning av skattereglerna.    

SVT kunde i söndags berätta att Facebook tjänar hundratals miljoner kronor i Sverige men bara betalar 770.000 kronor i skatt. Nu visar det sig att nätjätten Google, som enligt branschbedömare SVT pratat med, hade intäkter på upp till tre miljarder kronor från den svenska marknaden förra året, samtidigt som man betalade 944.000 kronor i inkomstskatt.

Undviker kommentar

– Jag tycker man som bolag bör sätta sig ner och titta på sina siffror, om man gör en rimlig vinst. Om man har många anställda och stora intäkter, då bör man nog betala en del i skatt, även om man formellt sett kan undkomma det genom maximal skatteplanering. Jag tror inte man ska jobba så, det tror jag är skadligt för företaget, säger finansminister Anders Borg (M).

Google vill inte ställa upp på intervju, men säger till SVT att företaget inte kommenterar sina inkomster och att lagar och regler alltid följs. Google sköter merparten av reklamförsäljningen via sitt kontor i Irland, där bolagsskatten är lägre. Det är därför den redovisade skatten i Sverige är förhållandevis blygsam.

Är marknadsledande

Finansminister Borg är kritisk till upplägget:

– Vi har haft mycket dialog där bland andra Sverige och Tyskland och en del andra länder varit pådrivande för att få tuffare regler för att kanske strama upp villkoren före företagen att göra detta. Jag vet också att USA haft sådana tankegångar. Det vore väldigt bra om vi kunde göra framsteg med det, säger Anders Borg.

Svenskarna googlar upp till 50 miljoner gånger varje dag, och det är genom användarnas sökningar som annonser kan styras och pengar tjänas. En ännu opublicerad rapport  visar att svenska företag nu köper internetreklam för över sju miljarder kronor per år. Google är marknadsledande och fortsätter att växa.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer