Tidigare statsministern Göran Persson. Foto: TT

Göran Persson ny ordförande i LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Ny ordförande för det statliga gruvbolaget LKAB blir tidigare statsminister Göran Persson (S).

– Jag är glad att han har tackat ja. LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen. Det är inte vilket bolag som helst, det är ett av de största som staten äger, säger näringsminister Mikael Damberg till SvD Näringsliv.

Göran Persson är idag senior rådgivare på PR-byrån JKL.

”Tycker att han är unik”

För drygt ett år sedan lämnade Göran Persson ordförandeposten i Sveaskog och Mikael Damberg hoppas att Persson ska ha nytta av erfarenheten därifrån.

– Göran Persson är en person som har både trovärdighet och en förmåga att fatta beslut. Jag tycker att han är unik, säger Damberg, till SvD Näringsliv.

Det statliga gruvföretaget LKAB brottas med miljardnedskrivningar och låga priser på järnmalm. Dessutom ska en gigantisk flytt av Kiruna genomföras för att gruvdriften ska kunna säkras.

LÄS MER: Persson sågar Trump: ”Tror han blir avsatt”

Helåret 2016 blev resultatet en förlust på en miljard kronor och LKAB lämnade ingen utdelning till sin ägare, alltså staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.