– Vi vet att brunkolsindustrin i Tyskland inte har någon framtid, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. Foto: TT

Greenpeace vill att brunkolsverksamhet tas över av stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ungefär en månad tillbaka har Vattenfalls hårt kritiserade brunkolsverksamhet i Tyskland varit till salu. En av de som visat ett köpintresse är miljöorganisationen Greenpeace som vill köpa verksamheten endast för att kunna avveckla den. De är, enligt dem själva, de enda seriösa aktörerna i den här processen.

– Vi vet att brunkolsindustrin i Tyskland inte har någon framtid. Den kommer att dö ut, oavsett vad någon gör i den här processen. Om någon annan köper de här kolkraftverken och driver dem vidare, så kan de göra att kostnaderna för samhället ökar. Det vill vi undvika, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Tas över av stiftelse

I dag höll Greenpeace en presskonferens i Berlin där de presenterade sin plan för hur den här avvecklingen kommer att se ut.

– Det vi föreslår är att de här tillgångarna förs över till en stiftelse. Stiftelsens huvudsakliga uppgift kommer vara att se till att kolkraftverken har avvecklats senast till år 2030, menar Annika Jacobson.

”Vi är de enda seriösa”

Exakt hur mycket Greenpeace kommer erbjuda för verksamheten ger Annika Jacobson inte svar på, men hon lyfter fram att organisationen är de enda seriösa i den här förhandlingen.

– Jag menar att vi är de enda som är seriösa i den här processen. Vi är de enda som tänker föra in allmänhetens  och samhällets intressen i den här processen. Om Vattenfall, den svenska regeringen eller den tyska regeringen inte tänker ta det ansvaret, så vill vi vara en del av processen för att säkerställa att vi inte slutar med ett politiskt fiasko i en sådan här affär ännu en gång, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet