Greklands finansminister Yannis Stournanas efter mötet i Aten på onsdagen. Foto: Scanpix

Greklands regering överens om sparplan

Uppdaterad
Publicerad

Grekland har nu kommit överens om hur man ska skära ner budgeten med nära 100 miljarder kronor och därmed tillmötesgå långivarna.

Förhandlingarna som i veckor pågått i koalitionsregeringen nådde i går en överenskommelse. Genom att skära ner på pensioner och löner sparar man in nära 100 miljarder kronor på budgeten.

Beslutet innebär att Grekland kan få tillgång till nästa omgång nödlån. Tidigare har regeringen velat omförhandla de tuffa lånevillkoren från den Internationella valutafonden och EU för att få längre tid på sig att spara. Men de kraven har Grekland nu tillfälligt övergivit.

Redan nu i augusti måste landet betala tillbaka över 3 miljarder euro till olika långivare. Politikerna befara att man kommer tvingas ut ur euron om man inte går långivarna till mötes och betalar tillbaka de utlånade pengarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet