Apples vd Tim Cook närvarade under lanseringen av de nya mobiltelefonerna. Foto: Stephen Lam/Reuters/TT

Hajpen avtar inför Apples Iphone-släpp

Publicerad

I kväll presenterade mobiljätten Apple årets nya Iphonemodeller. Men den tidigare hajpen som omgärdat teknikpionjärens produktsläpp har lyst med sin frånvaro. Under andra kvartalet i år tappade den amerikanska techjätten dessutom mest på den globala mobilmarknaden, medan kinesiska Huawei ökade snabbast.

Klockan 19, svensk tid, presenterade Apple sin nya trio telefoner vid namn Iphone 11. Det har gjorts försök att haussa upp lanseringen av de nya modellerna, men när det väl inföll uteblev de stora förändringarna det spekulerats om i förväg.

I stället var det nyheten om att de utmanar streamingjättar som Netflix och HBO med en egen streamingtjänst, Apple TV+, och lanseringen av en motsvarande tjänst för spel, som var störst.

Ras på globala marknaden

När innovationstakten sänkts har också intresset för de nya telefonerna avtagit.

På den globala mobilmarknaden tappade Apple mest under andra kvartalet i år, enligt IDC. De rasade med 18,2 procent, eller 7,5 miljoner färre sålda Iphones jämfört med samma period förra året, skriver Computer Sweden. IDC noterar dock att företagets utbytesprogram inte räknas i statistiken för nyförsäljning.

När den amerikanska techjätten gick förlorande ur matchen vann kinesiska Huawei. De ökade mest, med 8,3 procent, till en marknadsandel på 17,6 procent. Det mesta av tillväxten hittas dock i det egna landet, skriver Computer Sweden. Etta på topplistan för andra kvartalet ligger sydkoreanska Samsung, med 22,7 procent efter en ökning på 5,5 procent.

Priset sänks i USA

Något som däremot förvånande under nysläppet var att prisutvecklingen tycks ha vänt. I alla fall för instegsmodellen som kostar 699 dollar i USA. I Sverige är utgångspriset dock 9 195 kronor, enligt ett pressmeddelande från Apple.

Tidigare har prislappen för en Iphone ständigt ökat och i Sverige är trenden tydlig. Vi köper färre mobiltelefoner och vi behåller dem vi köpt allt längre, enligt analysföretaget IDC.

– Man har lagt in en massa prisdrivande funktioner som inte efterfrågats av konsumenterna. Att byta mobil har börjat kännas jobbigt och dyrt, säger Elias Nordling, reporter på sajten mobil.se, till TT.

Fakta:

De senaste delårssiffrorna som presenterades den 30 juli visade att bolagets omsättning ökade med en procent till 54 miljarder dollar, motsvarande runt 520 miljarder kronor, under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Vinsten minskade med 13 procent till 10 miljarder dollar, eller omkring 97 miljarder kronor, jämfört med motsvarande period året före.

Iphone-försäljningen minskade med tolv procent till 26 miljarder dollar, motsvarande runt 250 miljarder kronor.

Under andra kvartalet i år förlorade de också 18,2 procent i marknadsandel jämfört med fjolåret och gick ner till tredjeplats på topplistan, med 10,1 procent. Ökade mest gjorde Huawei. De ökade med 8,3 procent till en andraplats på 17,6 procent. Etta ligger Samsung, som ökade med 5,5 procent till 22,7 procent.

Källa: TT, Computer Sweden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.